Jak zdravé stravování předchází nemocem

To, co jíte, významně ovlivňuje riziko vzniku nemocí v těle. Při správné stravě se můžete vyhnout podmínkám, jako je vysoký cholesterol, obezita a vysoký krevní tlak, které mohou vést k život ohrožujícím chorobám. Dobrá zpráva je dnes; je snadné získat přístup k přísadám, které povedou ke zdravé stravě.

Většina těchto potravin jsou plodiny, které můžete pěstovat ve skleníku. Jsou lahodné a chutné pro různé recepty. Podívejme se podrobně, jak konzumace těchto potravin předchází nemocem.

Zdravá strava zvyšuje dobrý cholesterol

Co je špatný cholesterol?

Naše těla potřebují cholesterol k tvorbě buněk, ale vysoká hladina cholesterolu vede k různým komplikacím. Patří mezi ně srdeční choroby, neurologické poškození a bolestivé žlučové kameny. Díky zdravé stravě můžete zvýšit hladinu dobrého cholesterolu a snížit hladinu špatného cholesterolu v těle.

Vysoká hladina špatného cholesterolu nebo LDL vás vystavuje riziku srdečních chorob a dokonce iktu. Přebytek cholesterolu může také poškodit mozek a vést ke ztrátě paměti a potížím s memorováním, pohybem a mluvením. A v zažívacím systému může příliš mnoho cholesterolu ve žluči vytvářet bolestivé kameny ve žlučníku.

Co je dobrý cholesterol?

HDL působí jako filtr pro přebytečný cholesterol ve vašem těle. Pokud je množství HDL ve vašem těle zdravé, může zabránit hromadění plaku ve vašich tepnách. Tímto způsobem mohou játra vyloučit špatný cholesterol ve vašem těle.

Proto chcete potraviny, které mohou zvýšit váš dobrý cholesterol, abyste jej mohli udržovat na 60 mg / DL. Zároveň se vyhýbejte a regulujte konzumaci potravin, které mohou zvýšit hladinu LDL. Naše strava hraje významnou roli při správě dobrého i špatného cholesterolu.

Jak zdravá strava zvyšuje dobrý cholesterol?

Dodržování zdravé výživy vám zabrání konzumovat potraviny s vysokým obsahem trans-tuků. Ideální denní příjem cholesterolu by měl být pouze méně než 200 mg. To znamená, že byste měli omezit konzumaci masa, plnotučných mléčných výrobků, smažených potravin, nezdravých potravin a rychlého občerstvení.

Zdravá strava také zvýší váš dobrý cholesterol, který může odfiltrovat špatný cholesterol v těle. Potraviny bohaté na dobrý cholesterol, jako je ovoce, zelenina, sója a ryby, jsou základními složkami zdravé výživy. Jíst tyto potraviny namísto těch, které mají vysoký obsah trans-tuků, zvýší dobrou hladinu cholesterolu v těle.

Co jíst ke zvýšení zdravého cholesterolu

Ovoce

Nahraďte své pečené a mražené zboží s vysokým obsahem cukru ovocem. Proč ovoce zvyšuje zdravý cholesterol? Zjednodušeně řečeno, ovoce má vysoký obsah vlákniny, což pomáhá řídit absorpci cholesterolu do krve.

V apolytunnel můžete pěstovat vlastní bobule, avokádo, jablka, hrušky a melouny, abyste získali čerstvou sklizeň po celý rok. Mohou pomoci omezit vaše chutě na sladké a zpracované potraviny, protože jsou také sladké a syté. Avokádem můžete dokonce získat zdravé tuky, protože je dobrým zdrojem mononenasycených tuků, které mohou snížit hladinu LDL v těle.

Zelenina

Když už mluvíme o potravinách, které můžete pěstovat ve skleníku, proč nepřidáte zelenou listovou zeleninu, jako je zelí, kel a špenát, abyste dále zvýšili hladinu HDL? Spolu s lilky, řepou, červenou paprikou a rajčaty je tato zelenina bohatá na antioxidanty a antokyany, které zvyšují hladinu HDL v těle. Jíst stravu bohatou na antioxidanty vám proto pomůže snížit špatný cholesterol a riziko nebezpečných nemocí.

Plodiny jako špenát, rajčata, hlávkový salát a kapusta se snadno pěstují, ale na oplátku vám poskytnou mnoho zdravotních výhod. Tato zelenina má díky účinkům živin ochranné účinky na srdeční choroby. Spíše jsou bohaté na vitamíny, jako je niacin, které mohou zvýšit hladinu HDL.

Sója

Sója je další potravina, která zvýší hladinu HDL v těle. Je to proto, že je dobrým zdrojem isoflavonů. Tyto sloučeniny mohou zvýšit váš dobrý cholesterol až o 3%.

Sója je zároveň bohatá na bílkoviny. Díky tomu je vhodnou náhradou masa a snižuje špatný cholesterol, který jíte. Sója také hraje roli při hubnutí, aby mnohem lépe podporovala dobrý cholesterol v těle.

Ryby

Kromě avokáda je dalším dobrým zdrojem dobrých tuků konzumace ryb. Ryba zvyšuje hladinu HDL díky omega-3 mastným kyselinám. Zahrnují tuňáka, lososa a makrelu.

Tyto ryby jsou mastné a můžete je jíst dvakrát týdně. Protože jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny, včetně ryb ve stravě vám mohou pomoci snížit riziko vzniku srdečních chorob. To také souvisí s tím, jak HDL může pomoci tělu odfiltrovat špatný cholesterol.

Zdravá strava předejde obezitě

Zdravá strava omezí obezitu, což také povede k prevenci rozvoje nemocí, jako je vysoký krevní tlak, cukrovka, onemocnění srdce a žlučníku, mrtvice, osteoartróza, duševní choroby, bolesti těla a dokonce i smrt. Obezita ovlivňuje kvalitu života a fungování, proto musíte udržovat zdravý životní styl, včetně stravy plné výživných potravin.

Co jíst, aby se zabránilo obezitě

Konzumace ovoce a zeleniny, celozrnných produktů a libového masa zabrání obezitě nejen kvůli jejich živinám. Pomohou vám také držet se zdravé výživy místo toho, abyste si oblíbili potraviny, jako jsou zpracované a rychlé občerstvení, alkohol a soda, které mohou způsobit obezitu. Jak si všimnete, ovoce a zelenina, které mohou přispět ke zvýšení dobrého cholesterolu v těle, jsou základními složkami stravy také pro prevenci obezity.

Ovoce a zelenina

Jíst ovoce a zeleninu je nezbytné pro udržení a udržení zdravé tělesné hmotnosti. Je to proto, že jsou bohaté na vlákninu a vodu, což pomáhá při trávení a předchází chutím po nezdravých pokrmech. Celé ovoce a zelenina různých barev jsou zároveň zdrojem vitamínů a minerálů, které jsou nezbytné pro dobré zdraví.

Špenát, hlávkový salát, okurky, brokolice, dýně, cibule, rajčata, banány a jahody jsou dobrým příkladem ovoce a zeleniny pro hubnutí. Jsou to plodiny, které můžete pěstovat na zahradě, a jsou vynikající náhradou za nezdravé přísady a jídla. Mohou z jídla udělat nízkokalorickou verzi, která vám pomůže předcházet obezitě.

Celá zrna

Celá zrna, jako je hnědá rýže, ječmen a celozrnná pšenice, jsou také užitečná pro vytvoření zdravé výživy pro prevenci obezity. Je to proto, že tělo je tráví pomaleji než rafinovaná zrna. Proto je méně pravděpodobné, že budete často pociťovat hlad.

Celá zrna mohou pomoci řídit tělesnou hmotnost. Díky tomu bude pro vás snazší udržovat zdravou tělesnou hmotnost. A protože se díky nim budete cítit plní, nebudete se také cítit příliš omezeni jídlem a vyhnete se relapsu nezdravých jídel.

Chudé maso

Pro některé může být těžké pustit maso ze stravy. Červené maso však můžete vyměnit za zdravější libové hovězí maso. Chudé maso může pomoci při hubnutí a dokonce podporuje hubnutí, protože má nižší obsah tuku než červené maso.

Maso jako kuře a losos má nižší obsah tuku než maso jako vepřová kotleta. Proto vám pomohou spravovat příjem kalorií. Chudé maso je také dobrým zdrojem bílkovin, které mohou nahradit sacharidy, aby se snížil hlad a zabránilo se obezitě.

Zdravá strava bude řídit krevní tlak

To, co jíme, ovlivňuje náš krevní tlak. Pokud pravidelně sledujeme náš krevní tlak a udržujeme jej mezi 90 / 60mmHg a 120 / 80mmHg, pak máme také nižší riziko vzniku život ohrožujících stavů. Trvalý vysoký krevní tlak může vést k kardiovaskulárním onemocněním, jako jsou srdeční infarkty, srdeční selhání, aneuryzma aorty, vaskulární demence, dokonce i mrtvice a onemocnění ledvin.

Co jíst ke správě krevního tlaku

Svůj krevní tlak můžete upravit konzumací stravy složené z listové zeleniny, bylin, červené řepy a ovoce. Podobně jako potraviny, které mohou zvýšit zdravý cholesterol a zabránit obezitě, lze tyto plodiny snadno pěstovat ve skleníku. Je proto realistické vždy je zahrnout do stravy, protože zdroj máte přímo ze zahrady.

Listová zelenina

Důvodem, proč listová zelenina jako kale, špenát, zelená zelenina, římský salát, rukola a švýcarský mangold jsou dobré pro řízení krevního tlaku, je to, že jsou bohaté na draslík. Jednoduše řečeno, draslík pomáhá tělu vylučovat sodík močí. Výsledkem je, že odstranění sodíku sníží váš krevní tlak.

Některé živiny, které mohou pomoci při hypertenzi nebo vysokém krevním tlaku, jsou také lutein a dusičnany. Najdete je v zelené listové zelenině. Lutein pomáhá předcházet ateroskleróze, zatímco konzumace zdrojů dusičnanů snižuje krevní tlak, jak je vidět v různých studiích.

Byliny

Byliny a ty, které obvykle používáme jako látky zvyšující chuť, jako je česnek, jsou také výhodné pro osoby trpící hypertenzí. Například bazalka, rozmarýn, tymián a skořice jsou některé bylinky, které mohou blokovat látky, které zužují krevní cévy. Studie zároveň ukázaly, jak bazalka a levandule snižují krevní tlak.

Česnek je další populární lék na snížení krevního tlaku. Důvod, proč je efektivní, je ten, že podporuje vazodilataci zvýšením oxidu dusnatého, který produkujeme. Česnek je také zdrojem alicinu, který inhibuje ACE, který snižuje krevní tlak.

Červená řepa

Kromě česneku pomáhá červená řepa také při vazodilataci, protože je bohatá na oxid dusnatý. Ve skutečnosti může pití řepné šťávy snížit krevní tlak během několika hodin po jejím pití. Proto lze předpokládat, že nepřetržité pití šťávy z řepy může významně řídit hladinu krevního tlaku.

Na této plodině je skvělé, že se ve vašem polytunnellu snadno pěstuje, protože sklizeň trvá jen 50 až 70 dní. Můžete mít dokonce celoroční produkci řepy. A víc než jen džus, můžete je jíst jako hranolky a také smažit.

Ovoce

Ovoce jako bobule, banány a vodní melouny mohou pomoci při snižování krevního tlaku. Pro začátek jsou bobule dobrým zdrojem flavonoidů. Tyto sloučeniny ovlivňují hladinu oxidu dusnatého v těle a některé bobule, jako jsou borůvky, jsou dokonce bohaté na antokyany, které pomáhají s funkcí buněk, které lemují cévy.

Banány a vodní melouny také hrají roli při regulaci krevního tlaku v těle. Banány jsou bohaté na draslík, který vylučuje jeho účinky na sodík. Na druhou stranu, vodní melouny obsahují citrulin, který pomáhá při produkci oxidu dusnatého.

Co je to zdravá strava?

Zdravá strava je jídlo, které vašemu tělu dodá rovnováhu základních živin. To vám pomůže předcházet nemocem a bojovat proti nim, včetně stavů, jako je vysoký cholesterol, obezita a vysoký krevní tlak. Jaké jsou však součásti zdravé výživy?

To, co jíte každý den, by mělo být složeno z různých potravin, které vám poskytnou vitamíny a minerály, antioxidanty, sacharidy, vlákninu, zdravé tuky a bílkoviny. Abychom vám poskytli představu o tom, jak by měl váš talíř vypadat, polovina talíře by měla být z různých druhů ovoce a zeleniny, celozrnných výrobků, mléčných výrobků s nízkým obsahem tuku a různých zdrojů bílkovin. Můžete se obrátit na Krostrade.com, kde se dozvíte více o sklenících, takže můžete mít doma vždy své vlastní ovoce a zeleninu.

Závěr

Zdravá strava hraje významnou roli v prevenci nemocí. Je to proto, že konzumace výživného jídla může zvýšit hladinu zdravého cholesterolu v těle, zabránit obezitě a snížit krevní tlak. Tyto stavy vedou k různým život ohrožujícím chorobám, takže je důležité jim předcházet a léčit je.

Kromě pravidelných kontrol a aktivního životního stylu zajistěte, aby polovinu talíře, který jíte, bylo ovoce a zelenina. Jsou plné živin a antioxidantů, které pomáhají snižovat špatný cholesterol, regulovat váhu a vyhýbat se hypertenzi. Abyste se ujistili, že stále dostáváte zásoby ovoce a zeleniny, naučte se, jak je pěstovat sami ve skleníku.

Pěstování těchto plodin v apolytunnelis je jednoduché. Musíte se jen naučit podmínky, které každá rostlina vyžaduje, a sledovat jejich zdraví. Se správným skleníkem je snadné splnit tyto požadavky, abyste zajistili nepřetržitý přísun potravin pro prevenci nemocí do vašich jídel.