Jak zamezit rozstřikování tuku na sporáku? 6 důležitých tipů, které je třeba mít na paměti

Jak zamezit rozstřikování tuku na sporáku? V důsledku nahromadění prasklin se vaše kamna, stěny, desky a skříně nakonec zalepí špínou. Pokud se navíc na površích hromadí mastnota, bude mít špatnou chuť v ústech a váš dům bude páchnout.

Čím déle necháte tuk usazovat, tím kratší dobu bude trvat jeho čištění. Můžete se vypořádat s postřikem oleje, aniž byste provedli významné změny ve vašich způsobech vaření, podle několika jednoduchých opatření, o kterých budeme diskutovat po zbytek tohoto příspěvku.

Tipy, jak zabránit mastnotě při stříkání na sporáku

Jak zamezit rozstřikování tuku na sporáku? Nemůžeme se vyhnout nehodám, ale existují způsoby, jak udržet kamna čistá, a to tím, že se naučíte ovládat a odstraňovat olej z několika povrchů pomocí níže uvedených věcí. Dodržování následujících rad může výrazně pomoci při prevenci mastnoty, a tím usnadnit čištění kamen.

Tip č. 1. Redukce vody

Pomocí grilu snižte vodu na nejnižší úroveň, abyste předešli popáleninám a stříkání. Olej a voda, jak říká staré přísloví, nemíchejte. To platí také pro smažení jídel. Před přidáním jakéhokoli oleje se ujistěte, že je pánev zevnitř suchá.

Přidání vody a oleje do horké pánve může způsobit explozi a rozstřik oleje kdekoli. Proces sušení můžete urychlit tím, že ho budete provádět na plotně na středním ohni. Voda se odpaří kvůli vysoké teplotě rozehřáté pánve. Před smažením také zajistěte, aby bylo jídlo zcela suché, aby se nepřichytilo k pánvi.

Nakonec před otřením do sucha pusťte zmrazené potraviny pod vodu, aby se rozpustily krystaly ledu.

Tip č. 2. Použití větších pánví

Čím méně rozstřiku na vašem hořáku, tím lépe při vaření velké plochy. Rozstřik omezte vařením na pánvi. Pánev na soté pojme díky rovným okrajům více tekutiny. Jinými slovy, je menší šance, že olej vystříkne z pánve. Pokud svou večeři smažíte mělce, budou se vám hodit vysoké boky. Chcete-li udělat masové kuličky na půl palce oleje nebo dusit kuřecí stehna v bílém víně, budete potřebovat lžíci oleje.

Když vaříte na pánvi se soté než na pánvi, množství jídla, které můžete najednou hodit, je omezené. Díky šikmým hranám se navíc jídlo snadno posouvá po stranách pánve. Dalším problémem je, že se omáčka rychle kazí. Jiní si vybírají šikmý povrch pánve nad plochým povrchem sauté pánve, protože podporuje rychlejší odpařování vlhkosti. Díky tomu bude vaše maso dobře dopadnout.

Tip č. 3. Zakryjte pánev

Mnoho kuchyňských spotřebičů, jako je Instant Pot, je nastaveno tak, aby bylo zapomenuto. Naopak použití hrnce nebo pánve s otevřeným povrchem vyžaduje vaši přítomnost, abyste dohlíželi na olej a zabránili postříkání. Pokud se chystáte na delší dobu pryč z kuchyně, nejprve ztlumte teplo.

Použití víka k zakrytí pánve během vaření snižuje rozstřik. Zastavení oleje v jeho stopách lze provést pomocí krytu. Odstraňte část tlaku mírným posunutím mimo střed.

Tip č. 4. Smažení pomocí postřikovací bariéry

Dalším tipem, jak omezit rozstřik na kamnech, je udržet kamna, pult a stěny v čistotě tím, že na olejový hořák nainstalujete clonu proti postříkání. Čištění je mnohem snazší, protože vysoké stěny obsahují rozstřik. Můžete si vybrat ze tří až pěti různých perspektiv. Poté, co skončíte s vařením, ho složte a položte na bezpečné a pohodlné místo. Díky hladkosti nepřilnavého povrchu bude čištění hračkou.

Tento silikon může dlouhodobě odolávat teplotám až 450 stupňů Fahrenheita. Také se snadno čistí, protože je lze mýt v myčce. Kromě prevence rozstřiku Frywall rozšiřuje boky pánve.

Slouží jako vhodné místo pro likvidaci zelené zeleniny, která je stále třeba vařit.

Tip č. 5. Použití multi-hrnce

Ještě jeden tip je použít vícevařič ke snížení rozlití. Jak již název napovídá, tento nejnovější spotřebič může být pomalý sporák, elektrický hrnec, smažák, parník, elektrický hrnec a další. Jedná se o produkt typu vše v jednom! Bez ohledu na to jej můžete použít jako tlakový hrnec, aby se vám jídlo nerozlilo. Zde se dozvíte více o tomto úžasném produktu: Co dokáže vícevařič?

Tip č. 6. Čištění kamen

Nejjednodušší způsob, jak odstranit stříkance oleje, je vyčistit kamna a další povrchy. Snadný způsob, jak dostat olej po celém domě, je nastříkat jej. Bohužel na vašem sporáku bude vždy několik chyb, bez ohledu na to, jak pečlivě je vyčistíte. Kromě toho jsou častým problémem neviditelné rozstřikování potravin a oleje.

V dobře osvětlené kuchyni je snazší si všimnout, kde se v průběhu času nahromadily drobky a jiný potravinový odpad, takže většina by navrhla svoji kuchyň s dostatečným osvětlením. Na druhou stranu při čištění kamen můžete také vyčistit cívky. Zde je návod, jak vyčistit varnou desku. Další články najdete zde, kde se můžete dozvědět, jak se kamna mohou zahřát. To je vše!

Je to zábal!

Jak zamezit rozstřikování tuku na sporáku? Rozstřik oleje dráždí nos, znechucuje žaludek a ubírá na vzhledu kamen. Pokud to budete ignorovat, může to změnit barvu vašich zdí. Pokud budete postupovat podle výše uvedených rad, abyste zabránili rozstřikování tuku na kamna, pomohlo by vám, kdybyste k úklidu měli jen malý nebo žádný postřik.

Méně stříkání oleje znamená čistší dům a zdravější vzduch pro vás a vaši rodinu.