Jak vyčistit horní část spáleného sporáku? 5 jednoduchých kroků pro vás!

Jak vyčistit spálenou desku sporáku? Budete potřebovat jedlou sodu, ocet, ručníky z mikrovlákna, mýdlo na mytí nádobí a trpělivost, které vám pomohou během celého procesu. Pravděpodobně jste měli večeři včera večer nebo rodinné setkání u vás doma, když jste museli uvařit mnoho pokrmů. Samozřejmě, že spolu s vařením v kuchyni vždy zůstane smetí a špína.

Přestože čištění nemusí být ve vašem nejlepším zájmu, je to postup, který musíte udělat, abyste měli čistý a hygienický prostor pro vaření. Pokud jde o vaření, zejména v omáčkách a polévkách, nejčastější špínou na desce jsou spáleniny a rozlití.

Varná deska někdy zažívá hoření, pokud je příliš mnoho tepla. Přesto můžete spálená kamna vyčistit během jednoho dne. V tomto článku se naučíte, jak vyčistit spálenou varnou desku, takže zůstaňte naladěni a můžeme začít.

Čištění spáleného sporáku

Jak tedy vyčistit spálenou varnou desku? Pokud jde o úklid, samozřejmě musíte mít materiál a nejprve se připravit. Proto vám vysvětlím několik jednoduchých kroků, které vám pomohou během celého procesu čištění. Jak tedy vyčistit spálenou desku sporáku?

Krok č. 1. Příprava

Než přejdeme k samotným krokům čištění, budeme si muset připravit oblast a řešení, které budeme používat. Pravděpodobně uvažujete o použití jedlé sody a octa; ano, pomyslel si, že jo. Na řešení si budete muset připravit pár plastových sáčků, houbu a kartáč, ručníky nejlépe vyrobené z mikrovlákna, mýdlo na nádobí, škrabku na varnou desku, jedlou sodu a ocet.

Krok č. 2. Odstranění roštů a cívek

Pokud používáte plynový sporák a topné spirály, pokud používáte elektrický, začněte odstraněním roštů a krytů hořáků. Potom rošty a víčka hořáků namočte na 8 až 10 minut do horké a mýdlové vody, přičemž připravte čisticí roztok – roztok se skládá z jedlé sody a vody. Poté otřete uvolněné nečistoty na varné desce a připravte je na aplikaci roztoku.

Vytvořte pastový roztok z vody a jedlé sody; řešením je jedlá soda a množství vody. Roztok naneste na rošty po 10minutovém namáčení z mýdlové vody.

Zkuste pastu zaměřit na těsná místa a těžko dostupná místa. Nechte pastu uležet na roštech alespoň 25 až 30 minut.

Pokud používáte elektrický sporák, odpojte jej ze zásuvky, počkejte, až elektrické cívky vychladnou, a otřete jej vlhkým hadříkem. Ujistěte se, že není tak mokrá, jak by voda mohla kapat mýdlem na nádobí. Pokud vidíte silné skvrny, posypte cívky jedlou sodou a nechte je asi 15 až 20 minut prosakovat cívkami, než je pokropíte octem. Dbejte na to, abyste zakryli otvory v hořácích v kamnech, aby se roztok nedostal dovnitř. Abyste to lépe pochopili, vězte, jak čistit rošty kamen, když spíte.

Krok č. 3. Použití houby a drhnutí

Poté, co necháte roztok usrkávat, očistěte oblast houbou a vydrhněte obtížně odstranitelné skvrny. Na odolnější skvrny budete možná muset použít brusiva a škrabky. Ujistěte se, že vytvoříte směs jedlé sody a vody husté jako zubní pasta a necháte působit na nemožných skvrnách alespoň 20 minut nebo přes noc. Poté, co ho necháte sedět, můžete celý nastříkat ocet a sledovat, jak kroutí, jak pomalu odstraňuje skvrny.

Krok 4. Vymažte to

Roztoky otřete ručníkem z mikrovlákna. Je lepší použít mikrovlákno, protože může absorbovat mnohem lépe než běžný ručník. Pokud se skvrny neodlepí, zkuste namočit nový ručník do octa a skvrnu jím setřít.

Krok č. 5. Dokončení

Po setření skvrn musí vaše kamna svítit čistě nebo blízko této úrovně čistoty. Na závěr proveďte dezinfekci oblasti, aby se zabránilo rozvoji bakterií způsobených plísněmi a skvrnami. Na vašem místě bych věděl, jak vyčistit varnou desku z nerezové oceli.

Prevence připáleného jídla na sporáku

Jakkoli rádi vidíme čistou varnou zónu, nevyhnete se tomu, že vám tyto skvrny kape z polévky a omáček. Zde je tedy pár jednoduchých tipů, jak zabránit připálenému jídlu na plotně.

Tip č. 1. Z úklidu si udělejte návyk

Pokud nechcete, aby se skvrny na varných deskách lepily a vytvářely, zvyšte si utírání přebytečných omáček nebo polévky. Když tak učiníte, budete mít méně práce, když je čas vyčistit varnou desku.

Použijte kuchyňské utěrky a omáčky, přebytečné potraviny nebo odpad otřete nad dorazem, dokud je stále v tekutém stavu. Po zaschnutí se bude hůře čistit.

Tip č. 2. Naplánujte důkladné vyčištění

Úklid můžete naplánovat jednou týdně, aby bylo čištění snazší a rychlejší. Pokud však necháte skvrny příliš dlouho působit, může to zabrat spoustu času. Klíčem k tomu, aby barvy zmizely rychleji, je vyčistit je co nejdříve. Další tipy najdete ve čtyřech způsobech, jak se vyhnout spálenému jídlu.

Závěr

Nyní, když víte, jak vyčistit spálenou desku, doufám, že máte představu, jak udržet vaši varnou desku čistou. Čistá kuchyně je především prvním místem, kde se vaše jídlo připravuje, takže úklid je nezbytný. Přátelé, tady je pro vás další článek; přečtěte si, jak vyčistit plynový sporák jedlou sodou. Díky za zastavení! Doufám, že jste se z tohoto článku něco naučili.