5 Příručka pro začátečníky, jak používat otočný nůž

V tomto článku si ukážeme, jak používat otočný nůž. Otočný nůž je velmi užitečným nástrojem pro každého kuchaře bez ohledu na to, jak jsou zruční. Může to usnadnit a zefektivnit řezání.

Ve skutečnosti je to tak populární, že mnoho lidí se rozhodlo koupit si vlastní osobní nože místo toho, které používají jejich restaurace nebo obchody s potravinami. Pokud chcete vědět, jak ho sami používat, pokračujte ve čtení!

Za prvé, jak používáte otočný nůž? Otočný nůž se zásadně používá k krájení věcí, jako je maso a zelenina. Pro některé lidi to může být zpočátku obtížné, protože to není nejpřirozenější pohyb na Zemi – ve skutečnosti existuje několik různých způsobů, jak je lze zadržet.

Kroky při používání otočného nože

Krok 1. Uchopte nůž do své dominantní ruky. Pokud jste pravák, držte se toho, jako by člověk svíral zmrzlinový kornout prsty omotanými kolem rukojeti a dlaní svírající čepel. Leváci to samozřejmě udělají jinak.

Krok 2. Na druhou stranu držte malý kontejner, abyste zachytili přebytečné kousky, které by mohly spadnout. Můžete to použít na cokoli – jako syrové maso, zeleninu a koblihy!

Krok 3. Začněte nahoře. Pokud děláte salát, nakrájejte shora tenké kousky salátu nebo špenátu a propracujte se ke dnu. Před zpracováním větších porcí nakrájejte co nejvíce jednotlivých listů.

Krok 4. Uchopte ji jednou rukou prsty omotanými kolem rukojeti a dlaní svírející čepel.

Krok 5. Krájejte houpavým pohybem, tlakem tlačte nůž dolů přes „syrové“ přísady. Rovnoměrně ho můžete klouzat po jídle a rovnoměrně krájet.

Krok 6. Pokud pracujete s koblihami, pomocí prstů nebo palce jedné ruky je sevřete a druhou rukou kolem nich řezejte.

Krok 7. Nezapomeňte použít řezací prkénko nebo talíř níže, když používáte svůj otočný nůž, a vždy jej umyjte ihned po použití!

Výhody používání otočného nože

  • Můžete použít otočný nůž s dominantní rukou a uvolnit toho druhého, aby dělal něco jiného.
  • Když budete stát nad prkénkem, nebudete se muset tolik ohýbat ani tlačit na záda jako při použití běžného kuchařského nože.
  • Je snazší provádět čisté kousky zeleniny, aniž by se čepel nebo klouby zašpinily.
  • Budete moci krájet ingredience mnohem tenčí než s běžným kuchařským nožem a můžete krájet více najednou, což ušetří čas na to, kolikrát si musíte umýt ruce.

Co je třeba zvážit před nákupem otočného nože:

Ujistěte se, že je dostatečně velký, aby se pohodlně držel.

Čepel by měla být přednostně alespoň dva palce dlouhá s ostrým ostřím a tupým zadkem, kde je vložena rukojeť.

Nejlepší je, pokud nemá žádné plastové díly nebo nýty, které se mohou časem zlomit.

Vyberte si, jak chcete, aby byl váš otočný nůž konfigurován: čepel může vyčnívat z jedné strany rukojeti nebo z obou.

Před nákupem si ověřte, kolik jste ochotni utratit za svůj otočný nůž, protože jsou k dispozici v široké škále cen.

Bezpečnostní tipy pro otočný nůž:

  • Při použití naostřeného otočného nože se vždy ujistěte, že čepel směřuje od vás.
  • Držte ruce co nejvíce vzadu na rukojeti otočného nože a při řezání ji držte ve vzpřímené poloze, aby se nikdo nemohl náhodou pořezat.
  • Pokud používáte otočný nůž s tupými hranami, nikdy netlačte ani netahejte za čepel, abyste řezali.
  • Při řezání nepoužívejte místo otočného nože žádné jiné nádobí ani prsty, protože to může vést k vážnému zranění.
  • Při používání otočného nože se ujistěte, že máte kolem sebe dostatek místa, aby při řezání nikomu jinému neublížilo.
  • Při řezání vždy držte čepel otočného nože pod úhlem 45 stupňů, nikdy ji nesnižujte na 30 nebo vyšší než 60.
  • Otočný nůž vždy skladujte v pochvě a mimo dosah dětí.
  • V případě nouze byste měli mít vždy přístup k otočnému noži co nejrychleji a nejefektivněji.
  • Pokud se čepel na vašem otočném noži otupí, nepokoušejte se jej nabrousit sami; místo toho jej vezměte zpět do obchodu a vyměňte jej.
  • Čepel otočného nože může být velmi ostrá, ale pouze pokud je vyrobena z vysoce kvalitní nerezové oceli.
  • Až budete s otočným nožem hotovi, vždy čepel umyjte a osušte, než ji uložíte do pochvy.
  • Pokud není řádně omyt, na čepeli se množí bakterie, což může vést k infekcím pořezání, ke kterým může dojít při manipulaci s potravinami.

Rychlé tipy:

  • Při používání otočného nože vždy mějte na paměti, jak jej držet.
  • Čepel se nikdy nesmí dotýkat krájeného jídla a při řezání by se měla dotýkat pouze vaší řezné plochy.
  • Tento pohyb funguje při otáčení rukojeti při držení čepele.