Proč sýr plesniví? 8 nejlepších tipů, jak chránit své mléčné výrobky

Zajímá vás, proč sýr plísní? Nebo můžete jíst sýr s plísněmi?

Víte vůbec, jak správně skladovat sýry, aby neplesnivěly? Pak pokračujte ve čtení, protože vám pomůžeme najít odpověď.

Možná jste již zažili nákup pěkného kousku sýra a jeho umístění do lednice na později. Jak čas plynul a ty jsi už zapomněl na sýr.

Když jste otevřeli lednici, abyste zkontrolovali a zhodnotili své zásoby, něco k nepoznání na rohu už vydávalo kyselý zápach. To je váš zapomenutý sýr, na kterém roste plíseň!

Jaké jsou důvody tvarování sýra?

Podle WebMD je plíseň druh houby, která se skládá z malých organismů. Vzkvétá na vlhkosti a množí se prostřednictvím mikroskopických spor, které se šíří vzduchem.

U většiny potravin je plíseň známkou kažení. Sýry plesniví, protože jejich hlavní složkou je mléko, ale druhy použitého mléka se od různých sýrů liší.

Plísni se na sýrech daří, protože je tam spousta živin, aby se mohl vyvinout. Plísně v sýrech častěji rostou v důsledku vystavení vzduchu a vlhkosti.

Pozitivnější je, že při výrobě některých sýrů jsou vyžadovány některé plísně. Dodávají jedinečné chutě a pocity v ústech, které mají pro některé lidi určité kouzlo.

Některé zrající sýry jsou:

  • Brie
  • francouzský Roquefort
  • Čeddar
  • Švýcarsko

Pokud vás zajímá proces výroby sýra, navštivte zde, abyste věděli, jak se sýr vyrábí.

Jsou sýry s plísní bezpečné ke konzumaci?

To, že se na vašich sýrech objeví plíseň, neznamená, že je musíte okamžitě vyhodit. Plísně na měkkých a tvrdých sýrech dostávají různé úpravy.

Plísně na tvrdých sýrech se málokdy šíří za povrch, takže to můžete zachránit tím, že odříznete alespoň centimetr od porce s plísní.

Pokud jde o plíseň na měkkých sýrech, jako je tvaroh, smetanový sýr a ricotta, stejně jako na sýrech, které byly nastrouhané nebo nakrájené na plátky, je lepší ji vyhodit. Kontaminace se zde šíří rychleji a některé mohou získat i nebezpečné bakterie jako E. Coli a salmonely.

Jak zjistit, zda se váš sýr pokazil

Zde jsou způsoby, které vám pomohou zjistit, zda se sýr již zhoršil:

  • Datum použitelnosti Ano, můžeme jíst sýr, kterému vypršela doba použitelnosti, ale není to vhodné.
  • Vzhled V sýru je snazší vidět růst plísně. Většina začíná bílou plísní, ale u modrých sýrů je to tehdy, když modré žilky zešediví.
  • Vůně – Tuto je těžší identifikovat, protože sýr se vyrábí sražením mléka, takže už voní štiplavě.
  • Kvalita povrchu – tvrdé sýry, které změkly; celé sýry, které se oddělují; sýr začíná uvolňovat olej; nebo pevný sýr, který se stává tekutým – to jsou jen některé z mnoha příznaků, které musíte posoudit, pokud jde o strukturu, abyste zjistili, zda se sýr nezkazil.

Pamatujte také, že tvrdé a měkké sýry mohou mít různé vlastnosti, když jsou čerstvé. Musíte to mít na paměti, takže si nebudete myslet, že měkký sýr, který byl původně měkký, se pokazil jen kvůli své struktuře.

Správná manipulace se sýry

I když se určité plísně v sýru dají jíst, ne každý z nás to dokáže. Zde je několik nápadů, které vám pomohou skladovat a zabránit plísním vašeho sýra:

  • Při výběru sýrů s viditelným obalem hledejte hladkou texturu. Neobsahují ztvrdlé nebo žluté skvrny, praskliny nebo plísňové výrůstky.
  • Sýr snězte, jakmile je obal rozbalen.
  • Seznamte se s trvanlivostí různých druhů sýrů při skladování v chladničce.
  • Neotevřené tvrdé sýry vydrží 2-4 měsíce, otevřené 3-6 týdnů, neotevřené polotvrdé 1-2 měsíce a otevřené 3-6 týdnů.

  • Označte své sýry typem a datem, kdy jste je koupili, abyste mohli snadno sledovat dobu, po kterou je můžete skladovat.
  • Po každém použití uchovávejte sýr v lednici při teplotě 40℉ nebo nižší, aby zůstal čerstvý.
  • Uchovávejte jej v zásuvce na zeleninu nebo spodní polici chladničky; teplota je tam stálá. Zde je také užitečný článek o prevenci plísní v lednici.
  • Abyste zabránili vnikání vlhkosti, uchovávejte ji v pevně uzavřené nádobě nebo ji zabalte do plastových fólií či pergamenového papíru.
  • Tvrdé sýry s místy plísně by měly být oříznuty, aby se zabránilo šíření.
  • Navíc, pokud se budete potýkat s velkým množstvím plísní nebo jste na plísně velmi citliví, přečtěte si a seznamte se s osobními ochrannými prostředky, protože vám mohou v této situaci pomoci.

    Závěr

    Abych to všechno shrnul, proč sýr plísní? Je to z různých důvodů.

    Některé jsou záměrně pěstovány s plísní, zatímco jiné jsou přeexponované v oblastech, kde plíseň roste.

    Sýry s plísní nejsou nutně špatné, jako tvrdé sýry, u kterých můžete plíseň oříznout a přesto ji sníst. Při manipulaci s plísňovým sýrem je však lepší postupovat opatrně, protože vaše zdraví je nanejvýš důležité.