Existují tři kroky, jak uchovat svatební dort, aby chutnal stejně dobře jako na vaší svatbě. Páry mohou tyto techniky použít při udržování horní vrstvy svatebního dortu, jak velí tradice, ale jsou také užitečné, pokud máte po hostině mnoho zbytků svatebního dortu.
Můžete si přečíst o tom, proč uložit horní vrstvu svatebního dortu, protože také hovoří o několika tipech týkajících se skladování svatebního dortu. Takže bez dalších okolků můžeme začít.
Jak uchovat svatební dort po svatbě
Krok 1. Vyhodnoťte dort
- Určete typ svatebního dortu, který potřebujete, abyste věděli, jak správně uchovat; můžete si promluvit i s pekařem, jestli má návod na uskladnění po svatbě
- Nastavte svá očekávání ohledně textury a chuti svatebního dortu poté, co jej zakonzervujete
- Nepokoušejte se skladovat jemné koláče, protože zmrazením ztuchnou; místo toho zvažte darování zbylého svatebního dortu některým z hostů
- Svatební dorty se smetanou, smetanovým sýrem, pudinkem nebo čerstvým ovocem je nejlepší konzumovat po 1 až 2 dnech, když je zmrazíte
- Svatební dorty s ganache nebo máslovým krémem je nejlepší konzumovat maximálně 4 dny po vychlazení
Přečtěte si, kdy si objednat svatební dort, abyste si mohli s pekařem promluvit dříve a položit mu všechny své dotazy.
Krok 2. Předchlaďte dort
- Promluvte si se svým dodavatelem, aby zbylý svatební dort ihned vychladil, aby poleva ztuhla
- Odstraňte z dortu ostatní ozdoby, jako jsou cukrovinky a cukrové ozdoby, aby neovlivnily proces předchlazení
- Je možné zmrazit svatební dort, obvykle nejvyšší patro, a poté jej po roce sníst; nejlepší maximální doba pro zmrazení koláčů jsou však čtyři měsíce
- Nikdy nezmrazujte svatební dorty nebo dorty s pusinkami, protože by se nakonec zkazily
Ví váš kuchař, kdy na svatbě krájet dort? Naučte se tradiční načasování, aby si také mohli ponechat zbylý koláč, dokud si ho nebudete chtít vzít domů.
Krok 3. Uložte svatební dort
- Po počátečním předchlazení vyjměte dort z chladničky a připravte jej na delší proces skladování
- Svatební dort jako celek zabalte do potravinářské fólie a poté jej vložte do vzduchotěsné, znovu uzavíratelné nádoby, aby byl chráněn před ostatními tekutinami a aromaty ve vaší mrazničce
Je bezpečné jíst svatební dort o rok později?
Je možné a bezpečné jíst konkrétní svatební dorty o rok později, pokud se vy a váš partner chcete zapojit do tradice držet nejvyšší úroveň a jíst je na vaše výročí. Počítejte však s tím, že i když si svatební dort zachová svůj vzhled, může zmražený chutnat špatně, přestože je „jedlý“.
Nicméně, zde je návod, jak můžete jíst konzervovaný svatební dort poté, co byl zmrazen:
Některé svatební dorty mohou chutnat i po roce, ale před konzumací se rozhodněte podle barvy, struktury a chuti. Proč si pro váš klid k výročí neobjednat menší verzi svatebního dortu?
Jak dlouho si můžete nechat svatební dort?
Při správném zabalení a zmrazení a pokud neobsahuje přísady, které by se mohly zkazit, může svatební dort vydržet až rok. Pokud však stále chcete původní chuť a strukturu, doporučuje se jíst konzervovaný koláč po čtyřech měsících.
Dlouhodobé skladování
Svatební dort můžete v mrazáku uchovávat až rok. To však vyžaduje počáteční zchlazení polevy, takže ztuhne, než dort zmrazíte na delší dobu.
Před uložením svatebního dortu také chcete odstranit ostatní ozdoby a ozdoby. Upozorňujeme, že některé polevy a náplně vyrobené ze smetany a čerstvého ovoce jsou pro dlouhodobé skladování nekompatibilní.
Krátkodobé úložiště
Většinu dortů lze skladovat v lednici 3 až 4 dny a stále budou chutnat stejně dobře jako na svatbě. Svatební dorty vyrobené se šlehačkou, máslovou smetanou nebo polevou ze smetanového sýra můžete chladit, aby se nezkazily ani neroztekly.
Na druhou stranu fondant, ganache, royal poleva a marcipán jsou velmi stabilní a některé nevyžadují první den chlazení. Na druhou stranu náplně, jako je pudink nebo tvaroh, musí být chlazeny, jinak se zkazí.
Můžete zmrazit svatební dort?
Svatební dort můžete zmrazit, aby vydržel déle, pokud je vyroben z fondánu, máslového krému nebo ganache. Dorty s polevou ze smetanového sýra se naopak nehodí ke zmrazování, protože textura bude jiná a kvůli vysokému obsahu tuku je zmrazování složité, aby se nezkazilo.
Závěr
A to je vše! Abychom si zopakovali, jak uchovat svatební dort, začněte odstraněním jeho dekorů a poté jej předchlazením, aby poleva ztuhla.
Poté jej před vložením do nádoby zabalte do potravinářské fólie. Všimněte si, že čtyři měsíce jsou ideální dobou spotřeby uskladněného svatebního dortu, ale některé mohou vydržet i rok.