Lidé se ptají, „jak dlouho trvá, než bílý chléb zplesniví“, protože bílý chléb je běžnou základní potravinou. Plíseň se na bílém pečivu může vyvinout již za tři dny, proto by bylo nejlepší uchovávat je ve správném skladu.
Přesto vývoj plísní závisí na mnoha faktorech. Tyto faktory zahrnují podmínky skladování, přísady a další.
Pokračujte ve čtení a dozvíte se vše, co je třeba vědět o trvanlivosti chleba a jak ji prodloužit.
Jak dlouho to trvá, než chleba zplesniví?
Chléb obecně zplesniví během tří až sedmi dnů. Délka trvanlivosti bochníku závisí na jeho ingrediencích, typu a způsobu skladování.
Ze všech druhů chleba se plíseň vyvíjí nejrychleji u bílého bio chleba. Plíseň na bio bílém pečivu rychle roste, protože ve srovnání s bochníky z obchodu nemá konzervační látky.
Jako takový můžete očekávat, že se u bílého chleba během tří dnů při pokojové teplotě a vystavení vlhkosti vytvoří plíseň. Ve správných nádobách může bílý chléb vydržet déle.
Proč na chlebu roste plíseň?
Plíseň je všude. Plíseň je houba, která vypouští do vzduchu spory a hledá místo, kde by se mohla šířit. Jakmile přistane na vlhkém organickém materiálu, plíseň se začne živit a šířit.
Můžete vidět růst plísně, když nakonec vytvoří sametové skvrny. Barvy těchto záplat se mohou pohybovat od modré, zelené a černé.
Rychlost růstu plísní závisí na kyselosti chleba, vlhkosti a konzervačních látkách. Na jeho vývoji a šíření se podílí i klima.
Většina druhů chleba je nekyselá a má pH kolem sedmi. Ve srovnání s bílým pečivem má kvásek vyšší úroveň kyselosti.
Kváskový chléb jako takový vytváří plíseň mnohem pomaleji než bílý chléb. Velkou roli v tom, jak rychle bochníky chleba plesniví, hraje také velkou roli klima a vlhkost.
Plísním se daří ve vlhkém a vlhkém prostředí. To znamená, že ponechání chleba vystavenému vzduchu a vlhkosti způsobí rychlejší tvorbu plísní.
Plíseň se může šířit sporami vzduchem i v lednici. Houba se může rozšířit na další potraviny a na zařízení.
Abychom vám to pomohli vyčistit, zde je užitečný příspěvek o pěti krocích, jak vyčistit plíseň z mrazničky.
Je špatné jíst plesnivý chléb?
Plíseň není vždy škodlivá. Pokud byste jedli malé množství, plíseň by vám s největší pravděpodobností vůbec neuškodila.
U ostatních lidí však plíseň může způsobit horší reakce. Spóry plísní mohou při vdechnutí způsobit nežádoucí respirační reakce.
Můžete zaznamenat kašel, kýchání a podráždění nosu a očí. Příznaky se liší, ale horší jsou u lidí s astmatem a imunitními chorobami.
Při požití velkého množství vám plíseň může způsobit nevolnost, přičemž účinky se zhoršují v závislosti na typu plísně, kterou jíte. Běžné druhy plísní vám mohou způsobit podrážděný žaludek, zatímco jiné mohou produkovat toxiny.
Plísně, jako je obávaná černá plíseň, produkují mykotoxiny. Tyto toxiny primárně ovlivňují produkty z pšenice a ořechů.
Při požití nebo vdechnutí mohou mykotoxiny způsobit chronickou únavu, vyrážky, deprese a rakovinu.
Plíseň může způsobit těžká onemocnění, pokud je ponechána sama. Pokud se chcete dozvědět více, podívejte se na tento užitečný článek o nejnebezpečnějším druhu plísní.
Když na svém krajíci chleba uvidíte plíseň, bylo by nejlepší vyhodit celý bochník. Plíseň je viditelná pouze ve velkém množství.
Většinu času mohou rozšířit své kořeny hluboko, aniž by byli odhaleni.
Jak zabránit plesnivění chleba
Zabránit vzniku plísní u chleba je jednoduché. Abyste zabránili růstu plísní, musíte potraviny skladovat mimo to, co chtějí houby.
Pokud máte bio bílý chléb, vložte ho do uzavíratelného sáčku a skladujte na suchém místě. Udržením vlhkosti od bochníku můžete výrazně prodloužit jeho trvanlivost.
U chleba z obchodu můžete sáček jednoduše zavázat pomocí zámku, který je součástí balení. Použít můžete také chlebníky, hnědé papírové sáčky nebo látkové sáčky.
Tyto nádoby umožní cirkulaci vzduchu přesně tak, aby váš chléb zůstal čerstvý a zároveň ho chránil před spórami a vlhkostí.
Můžete také zkusit zamrazit chleba. Chcete-li bochník rozmrazit, stačí odebrat množství, které chcete použít, a přikrýt je ubrouskem.
Rozmrazovací chléb položte na pult, dokud se nevrátí na pokojovou teplotu.
Chléb se rychle rozmrazí, takže by bylo nejlepší ho hlídat. Pokud ho necháte venku příliš dlouho, může chléb rychle zvětrat kvůli vlhkosti z mrazu.
Můžete také zvážit pořízení toustovače s nastavením rozmrazování, aby se váš chléb rozmrazil rychleji. Váš toustovač jej pak může ohřát nebo opéct.
Závěr
Vědět, jak dlouho trvá, než bílý chléb zplesniví, vám může pomoci určit jeho trvanlivost. Obecně by bylo nejlepší spotřebovat bílý chléb do tří až sedmi dnů.
Skladovatelnost bochníku však můžete výrazně prodloužit, pokud jej budete správně skladovat.
Nejlepší je také pamatovat na to, že nesmíte jíst plesnivý chléb. Požití plesnivého chleba může mít nepříznivé zdravotní účinky, zejména u lidí s respiračními onemocněními a oslabeným imunitním systémem.