Kontrola škůdců 101: Co je to mikrobiální kontrola?

Existuje mnoho různých způsobů hubení škůdců, takže jste někdy přemýšleli, co je to mikrobiální kontrola? Koneckonců, existuje tolik možností proti všem druhům škůdců v okolí, že může být těžké rozlišit jeden od druhého.

Už jste někdy zažili takovou zkušenost, když se nenuceně procházíte kolem domu a najednou vám cestu zkříží šváb nebo myši? Pamatujete si ještě, jak jste odpověděli a co jste udělali, abyste je odstranili ze svého místa?

Většina lidí by si vzala něco, co by nezvaného hosta okamžitě rozdrtilo, a pak by na akci úplně zapomněli. Pokud o tom však přemýšlíte, je nejlepší ve stejnou chvíli začít zvažovat vyhlazovací služby z kontroly škůdců.

Mikrobiální kontrola škůdců

Škůdci jsou stále těžší přežít navzdory všem našim snahám udržet je mimo náš životní prostor. Z těchto důvodů hubení škůdců stále hledá nové způsoby, jak se s nimi vypořádat, a také neustále aktualizuje své současné metody, aby lépe bojovaly proti zamoření.

Pokud hledáte alternativy, přečtěte si tento článek o tom, jak můžete kromě hubení škůdců kontrolovat škůdce.

Navzdory mnoha různým metodám hubení škůdců má většina z nich společné vlastnosti, cílí na škůdce a mechanismus zabíjení. Tyto podobnosti lze použít ke kategorizaci metod vyhlazování a jednou z nich je mikrobiální kontrola.

Mikrobiální kontrola spadá do kategorie biologických opatření pro kontrolu škůdců, která využívá živé organismy k potlačení a prevenci zamoření. V případě hubení mikrobiálních škůdců jsou použité kontrolní organismy sotva, ne-li úplně, viditelné pouhým okem.

Pamatujte, že běžně uznávané kategorie metod kontroly škůdců jsou následující:

  • Chemické pesticidy
  • Biologická ochrana proti škůdcům
  • Mechanická kontrola škůdců
  • Přírodní a organické metody hubení škůdců

Pro mikrobiální kontrolu se živé mikroorganismy zavádějí buď do již zamořené oblasti, nebo do oblasti, kterou by majitel chtěl chránit. Typ mikroorganismu, který je pro tuto práci vybrán, se hodnotí pomocí následujících faktorů:

Kompatibilita se škůdci a mikroorganismy

První věcí, kterou je třeba zvážit při rozhodování o mikrobiální kontrole, je, jak dobře může určitý organismus působit proti dotčenému škůdci. Protože cílem použití metod kontroly škůdců je v konečném důsledku odstranit škůdce a zabránit jim v určité oblasti, musí mít mikroorganismus vysokou kapacitu, aby tuto práci vykonával.

Mikroorganismy mají vrozené životní preference, které mohou překážet a někdy zabít jiný organismus, a taková schopnost je to, co se využívá při hubení škůdců. Někdy se tato schopnost používá tak, jak je, ale jindy může být rozšířena a zefektivněna.

Kompatibilita s hostiteli a mikroorganismy

Další věcí, kterou je třeba před vypuštěním cizích mikrobů do konkrétního pole zkontrolovat, je jejich schopnost žít s hostiteli (jako jsou zvířata a rostliny) v dané oblasti.

Mikrobiální hubení škůdců se obvykle používá v zemědělské půdě a na plodinách, takže si musíte být jisti reakcemi z obou stran tohoto vztahu. Jak již bylo zmíněno, i mikroorganismy mají požadavky na svou životní situaci, takže jejich uvedení do nového prostředí může vyvolat nečekané jevy.

Ujistěte se, že jste důkladně prozkoumali, nejlépe otestovali, jak se konkrétní mikrob bude chovat, jakmile se umístí do aproximace vaší skutečné oblasti. Provedením a potvrzením tohoto testu můžete zajistit, že ani hostitel, ani mikrob nezemře nebo nebude znetvořen nemocí z nového nastavení.

Specifičnost

Více co do činění s biologickým složením vámi zvoleného druhu mikrobů, dalším faktorem, který budete muset zkontrolovat, je specifičnost. Protože mikrobi mohou být efektivní pouze s určitými vlastnostmi konkrétního škůdce, musíte se ujistit, že získáte toho správného.

Specifičnost zajistí účinnost a je do jisté míry dílčím faktorem kompatibility, ale je vázána jak na hostitele, tak na škůdce, stejně jako na specifické prostředí, které v oblasti máte.

Reprodukce

Když nyní mluvíme o živých organismech, musíte si uvědomit, že se neomezují pouze na jedení, život a dýchání. Mikrobi jsou také naprogramováni tak, aby se v určitém prostředí množili konstantní rychlostí.

Když je zavedete na určité místo, uvědomte si, že jejich počet bude časem růst a to může vést k významnému nahromadění. Když mikrobi vzrostou v populaci, budou potřebovat více potravin, a pokud je vaše kontrola škůdců účinná, tato nabídka může zaostávat za poptávkou.

Zatímco některé mikroby mohou jednoduše zemřít, když nejsou k dispozici žádné živiny, z nichž by se dalo žít, může to být problematické, pokud tomu tak není. V okolí mohou najít něco jedlého, co k tomuto účelu není určeno a může cestou způsobit zmatek.

Toxicita pro okolní ekosystém

Další položkou na vašem kontrolním seznamu pro aplikaci ochrany proti mikrobiálním škůdcům jsou změny, které se v oblasti zavedou. Pravděpodobně, že tuto ochranu proti škůdcům aplikujete na zemědělské farmě, budete se chtít ujistit, že tito mikrobi nevylučují nic, co by zabilo život čehokoli jiného.

Včetně lidí nechcete cíleně pěstovat mikroby, které zanesou toxické látky nebo jsou toxické samy o sobě, do zdravého ekosystému.

Pamatujte, že mikrobiální kontroly jsou bezpečné a účinné pouze při správném použití. Vzhledem k tomu, že se zabývají živými organismy, jsou zavedeny přísné protokoly pro licencování a autorizaci jejich použití.

Pokud jste skeptičtí a přemýšlíte o tom, „je kontrola škůdců pro lidi bezpečná“, podívejte se na tento článek.

Závěr

Nyní, když víte, co je mikrobiální kontrola, můžete ji později zvážit ve svých plánech kontroly škůdců. Odrazujeme vás však od aplikace sami bez předchozích znalostí a zkušeností, kde je nejlepší požádat o odbornou pomoc.