Jak vyčistit smaltovaný sporák? 4 snadné kroky!

Chcete vědět, jak vyčistit smaltovanou varnou desku? Čištění varné desky pomocí několika kuliček tuku nebo vroucí omáčky může být obtížné. Může vám připadat, jako byste hrozny tlačili v cyklu nekonečného čištění nad smaltovanou pecí. Nejjemnější čistič smaltu však odstraňuje mastnotu a přináší kamnu lehkou práci, aniž by došlo k poškození jeho povrchu nebo zanechání matných zbytků. Pokud nevíte, jak to udělat, nebojte se, protože vám ukážeme snadný způsob, jak to udělat. Jak tedy vyčistit smaltovanou varnou desku?

Kroky k čištění horní části smaltovaného sporáku

Po dni vaření můžete jednoduché skvrny vyčistit varnou deskou běžnými domácími čisticími prostředky. Postupujte podle následujících kroků, aby vaše smaltované desky opět vypadaly jako nové.

Krok č. 1. Počkejte, až varná deska vychladne

Před zahájením čištění se ujistěte, že jsou kamna zcela uvolněná. Jinak riskujete, že se spálíte. Rovněž odstraňte všechny vnější součásti kamen, které brání povrchu smaltu, například tyčinky, odkapávací misky a kruhové hořáky.

Krok č. 2. Příprava

Business Insider doporučuje při čištění zbytku kamen namočit všechny odnímatelné části do horkého mýdlového kbelíku s vodou. Poté přejděte po celé ploše vlhkým hadříkem. Navlhčete ručník nebo čistý hadřík a otřete oblast vystavenou uvolněným jídlům a drobkům nebo rozetřete suché výrobky jako špagety.

Chcete-li se zbavit nahromaděných problémů, vyčistěte pec pomocí houby namočené v mycím prostředku na nádobí a horké vodě. Otevřete horní vrstvu kamen a očistěte vlhkým ručníkem. Odštípněte jakýkoli velký kus, abyste zjednodušili čištění kamen.

Krok č. 3. Použití čisticího roztoku

Misku horké vody, tekutého mýdla a hadříku z mikrovlákna často stačí pouze k odstranění těžkých vloček. Můžete také použít jedlou sodu a horkou vodu. Udělejte pastu se sodou a vodou, abyste odstranili upečený, grilovaný smalt. Ve skleněné nádobě můžete také smíchat ocet a jedlou sodu.

Přidejte do směsi více jedlé sody, dokud nevytvoříte vlhkou, drobivou pastu. Pastu naneste na výrazné skvrny, které jsou odolné. Mírný čistič je další nejpřijatelnější metodou čištění smaltované varné desky bez zanechávání skvrn nebo škrábanců. Chcete -li změkčit mastnotu a úlomky, mnoho rad použijte krémový čisticí prostředek a nechte jej alespoň pět minut odpočívat.

Krok č. 4. Zbavení se tvrdohlavých věcí

Zabalte plastovou stěrku do utěrky z mikrovlákna a pokuste se odstranit změkčené kousky jídla z povrchu u zvláště tvrdohlavých zapečených omáček nebo oleje. Pamatujte, že povrch je možné poškrábat brusnou houbou, proto se vyhněte jeho používání. Chcete -li dále porozumět, přečtěte si, jak vyčistit odolné skvrny na skleněné desce.

Krok č. 5. Opláchněte a osušte

Klíčem k čištění je nechat tekutý čistič zůstat na horní části kamen po dobu pěti až dvaceti minut, než ho umyjete ručníkem z mikrovlákna. K důkladnému vyčištění budete možná muset tento proces zopakovat. Dále vytřete kamna do sucha, abyste odstranili zbytky po čištění a vodní kapky.

Čištění černé plotny

Lesklý povrch kamen může být v kuchyni atraktivním aspektem. Pokud je však pracovní prostor smutný a bezútěšný, může celá místnost působit mizerně. Černý povrch horní části kamen se zdá být únavnější než jeho stinní konkurenti. Zatímco techniky jsou stejné, čisticí prostředky mohou přidat černou skvrnu vašemu pracovnímu zatížení z černých kamen.

Může být obtížné vyčistit horní část černých kamen s proužky a vágním povrchem, který za sebou zanechaly práškové, čistší hroty.

Po vyčištění roštu použijte hustý tekutý multifunkční čistič, aby se minimalizovalo množství potřebného pufru. Soda a další špičkové čisticí prostředky by mohly zanechat opar a je třeba je znovu umýt a vysušit. Po vyčištění kamna vysušte suchým ručníkem z mikrovlákna. Každopádně pro více informací si zde můžete přečíst o tom, jak vyčistit černý sporák v pouhých pěti krocích.

Tipy, které je třeba mít na paměti při čištění horní části sporáku se smaltem

  • Za každou cenu je třeba se vyhnout nálevům. Při vaření používejte dostatečně hluboké pánve a kastroly, abyste zabránili varu a kropení. Snížené vybíjení šetří čas čištění a prodlužuje životnost kamen.
  • Mělo by být okamžitě vyčištěno od rozlití. Chyby v kuchyni jsou nevyhnutelné. Dobrou zprávou je, že pokud ho uchopíte ještě teplý, můžete téměř jakýkoli únik setřít vlhkou houbou nebo ručníkem. Zvykněte si na čištění kamen po každém použití.
  • Mělo by se používat obilné zrno, nikoli brusné. Po zaschnutí skvrny použijte houbu, tekutý prací roztok a teplou vodu. Čím déle budete čekat, tím více tuku na lokty budete řešit. Odolejte touze použít brusný prášek, protože může dokonce způsobit více škrábanců.
  • Součásti kamen pravidelně čistěte. Kromě utěrek po použití jsou součásti vařičů pravidelně důkladněji čištěny. Po odpojení páček ovládacího panelu vyčistěte okolí základny tlačítka. Než se pokusíte znovu připojit, ponořte jej do mýdla, horké vody, opláchněte a osušte. Další návrh, který byste měli vědět, přečtěte si, jak vyčistit černou smaltovanou desku.

Je to zábal!

Jednoduché, protože můžete provést kroky k čištění smaltované desky. Dokud budete mít na paměti postup a tipy, můžete svoji jednotku udržovat a dokonce prodlužovat její životnost. Další články si můžete přečíst o tom, jak vyčistit filtr v chladničce a jak vyčistit dávkovač vody v lednici. Děkujeme, že jste si přečetli naše články