Výhody kopru a jak jíst kopr

Koprové listy poskytují širokou škálu výhod, mezi něž patří vitamíny a minerály, antioxidanty, antibakteriální vlastnosti, antihistaminové účinky a stimulační látky. Ne každý ví o kopru, ale je to bylina, která si zaslouží uznání. Koprové listy jsou užitečné jako protirakovinné, antimikrobiální a protizánětlivé látky, prostředky proti nespavosti, předkrmy, zdraví kostí a zubů, stimulační laktace a léky na menstruační poruchy.

Tento rozsáhlý seznam zdravotních výhod a použití činí koprové listy více než jen koření a ozdobu. Nabízí vynikající zdraví a také se snadno pěstuje ve skleníku. Navštivte Krostrade.com a připravte se na sklizeň této prospěšné a chutné byliny do 8 týdnů po zasetí.

Co jsou koprové listy?

Anethum graveolens, kopr nebo koprové listy, pochází z čeledi Apiaceae. Jedná se o jednoletou bylinu příbuznou celeru a je známá tím, že se zvedá nadýchané zelené listy. Kopr pochází ze západní Asie a východního Středomoří, ale je to oblíbená bylina a koření v různých kuchyních.

Samotná koprová rostlina složená z listů a plodů se používá k vaření. Pokud jde o kopr jako o bylinu, jsou to peří zelené listy. Na druhou stranu ploché oválné plody jsou koprem koření.

Koprové listy rostou s minimálním úsilím, protože plodina se sama rok od roku zasadí a vrátí. Tyto listy mají travnatou a sladkou chuť, která je ideální pro saláty. Semena mají naproti tomu silnější aroma a citrusovou chuť podobnou kmínu.

Pokud plánujete pěstování vlastního kopru, bude se těmto rostlinám dobře dařit v zahradních záhonech nebo nádobách ve skleníku. Byliny vyžadují rozestupy v dobře odvodněné písčité půdě až 24 palců a budou klíčit za 14 dní. Můžete je ředit 15 dní po vyklíčení, ale celkově je pěstování kopru snadné díky jeho odolnosti proti chladnému i horkému počasí.

Dill Leaves Benefits

Různá použití a zdravotní výhody koprových listů spočívají v řadě vitamínů a minerálů, antioxidantů, antibakteriálních vlastností, antihistaminových účinků a stimulačních látek. Všechny tyto komponenty hrají v celém těle významnou roli. A více než údržba mohou také zmírnit a snížit riziko získání nemocí.

Vitamíny a minerály

Koprové listy mohou být malé, ale jsou plné vitamínů a minerálů. V této bylině najdete vitamíny A, C, B2, B3, B6, B9 a minerály, jako je vápník, fosfor, mangan, draslík, hořčík, měď, železo a zinek. Jaký je význam těchto živin pro tělo?

Oba vitamíny A a C působí jako antioxidanty pro tělo a hrají roli v různých tělesných procesech. Všichni víme, že vitamin A podporuje zdravé vidění, ale může také bojovat proti oxidačnímu stresu jako antioxidant. Na druhou stranu je vitamin C zodpovědný za údržbu a ochranu různých tělesných systémů a zároveň za ochranu buněk.

Koprové listy mají také hrstku vitamínů B, jako jsou vitamíny B2, B3, B6 a B9. Jíst potraviny bohaté na vitamíny B ovlivní funkci vašeho mozku, metabolismus buněk a hladinu energie. Je také úžasné, jak jsou koprové listy plné elektrolytů, jako je vápník, draslík a hořčík, pro regulaci nervových a svalových funkcí.

A co ostatní minerály nalezené v kopru? Fosfor a zinek hrají roli ve zdraví kostí, zatímco železo je nezbytné pro produkci krve v těle. Mangan a měď mají metabolické funkce, včetně regulace hladiny cukru v krvi a udržování různých orgánů.

Antioxidanty

Kopr je bohatý na antioxidanty, jako jsou vitamíny C a A. Tato bylina má však také monoterpenové složky, které, jednoduše řečeno, umožňují kopru používat glutathion proti oxidovaným molekulám. Kopr má také podobnosti s potravinami, jako je petržel, kvůli chemoprotektivním vlastnostem těkavých olejů.

Proto lze usoudit, že kopr může snížit riziko rakoviny. Ve skutečnosti může jíst potraviny jako kopr neutralizovat karcinogeny z cigaretového kouře a kouře z dřevěného uhlí. Kopr je také dobrým zdrojem flavonoidů, terpenoidů a tříslovin.

Flavonoidy jsou antioxidanty, které působí jako ochrana před volnými radikály, stresory a toxiny. Kromě toho kopr také poskytuje terpenoidy, které nabízejí různé protizánětlivé, antivirové, antifungální, antimikrobiální a antihyperglykemické účinky. A konečně, vaše tělo bude těžit z antioxidantů, tříslovin, protože mohou modulovat imunitní odpovědi, krevní tlak a srážení krve.

Antibakteriální vlastnosti

Výhody kopru nabízejí jak údržbu, tak ochranu těla, a to zahrnuje i skutečnost, že tato bylina dokáže odrazit bakterie. Dill nabízí bakteriostatické a baktericidní výhody, protože působí proti S. aureus, koliformám a plísním. Je důležité jíst potraviny bohaté na antibakteriální vlastnosti, abyste předešli různým chorobám.

Zejména S. aureus je příčinou infekcí kůže a tkání. Ačkoli abscesy a celulitida nemusí být závažné, mohou vést k nebezpečnějším stavům, jako je zápal plic a infekce krevního řečiště. Kromě toho se koprový olej dokonce používá jako léčba průjmů, protože reguluje růst bakterií.

Antihistaminové účinky

Další zdravotní výhodou kopru je, že nabízí antihistaminové účinky. Tato rostlina může tyto účinky přisuzovat kaempferolu. Kaempferol hraje roli při zmírňování přetížení kvůli jeho inhibičním účinkům na zánět.

Stimulační látky

Věděli jste, že kopr se někdy používá k léčbě nespavosti a jako stimulant různých hormonů? Flavonoidy jako apigenin ukázaly ve studiích, že může působit jako sedativum. Sloučeniny kopru také pomáhají regulovat menstruační cyklus a kopr byl dokonce oblíbeným činidlem proti plodnosti.

Použití koprových listů

Vzhledem k živinám a sloučeninám přítomným v koprových listech mají mnoho využití jako léčba, stimulanty a prostředky pro různé podmínky. Kopr je zejména protirakovinový, antimikrobiální a protizánětlivý prostředek proti nespavosti, předkrm, zdraví kostí a zubů, stimulant laktace a menstruační porucha. Studie, které podpořily tato použití, prokázaly, že kopr je užitečný nejen v kuchyni, ale i pro zdraví těla.

Protirakovinné

Jednou z hlavních výhod koprových listů je, že jsou bohaté na antioxidanty, které detoxikují volné radikály a cizí sloučeniny. To je stejný atribut, proč má kopr protirakovinné vlastnosti. Ve skutečnosti jsou jeho složky studovány jak pro léčbu, tak pro prevenci rakoviny.

Antimikrobiální a protizánětlivé

Koprový olej je dobrým zdrojem flavonoidů, které hrají roli v tom, že jsou germicidní a protizánětlivé. Studie ukázaly, jak může kopr inhibovat patogeny, které mohou způsobovat nemoci přenášené potravinami. Kopr se navíc může stát protizánětlivým prostředkem pro různé orgány a stavy.

Lék na nespavost

Jak vitamíny B, tak flavonoidy v kopru mohou pomoci zmírnit nespavost. B-komplex může snížit příznaky nespavosti, zatímco flavonoidy jsou studovány kvůli jejich pozitivním účinkům proti nespavosti a úzkosti. V kopru také najdete železo a hořčík, což jsou minerály, které nám pomáhají usnout.

Předkrm

Více než přidání vrstvy aroma a chuti do předkrmů, kopr funguje jako předkrm díky svým složkám. Je prospěšný pro trávicí systém, protože stimuluje peristaltiku a posiluje žaludek. Může dokonce pomoci zmírnit nadýmání a křeče.

Pro zdraví kostí a zubů

Minerály v kopru, jako je vápník, fosfor a zinek, jsou prospěšné pro zdraví kostí a zubů. Vitamin C, který je v kopru hojný, dokonce souvisí se silnějšími kostmi, protože pomáhá při tvorbě kolagenu. Konzumace kopru podpoří zdravé kosti a zuby a zároveň chrání před stavy, jako je osteoporóza a problémy s ústy.

Kojící stimulant

Pokud chcete zvýšit tok mléka, koprové listy jsou galaktagogy. Byliny jako kopr pomáhají stimulovat produkci mléka a pomáhají kojícím ženám. Toto použití je přínosné pro ženy, které kojí, ale dávají si pozor na vedlejší účinky léků.

Léčba menstruační poruchy

Studie prokázaly, že kopr je při úlevě od dysmenorey stejně účinný jako kyselina mefenamová. Kopr je také bohatý na flavonoidy a vápník, které pomáhají udržovat menstruační cyklus a snižují bolest způsobenou menstruačními křečemi. A protože kopr je zdrojem hořčíku, bylina může uvolnit svaly a zmírnit výkyvy nálady, ke kterým dochází během menstruačního cyklu.

Jak jíte koprové listy?

Můžete jíst koprové listy na ozdobu a vaření. Pro ty, kteří nejsou obeznámeni s koprovou rostlinou, může být zastrašující vyzkoušet tuto bylinu, ale proces přípravy a používání kopru je jednoduchý. Pomáhá také, že chuť kopru jde dobře s mnoha přísadami.

Chcete-li jíst koprové listy, nezapomeňte je nejprve umýt a napnout, abyste odstranili veškeré nečistoty a zbytky. Poté je otřete do sucha a odstraňte velké stonky tam, kde jsou připevněny. Můžete použít nůž k odříznutí těchto stonků a jejich udržení, protože jsou také chutné.

Na ozdobu

Pokud jako ozdobu používáte koprové listy, máte možnost je rozdrtit nebo ořezat větvičky z lístků. Stejně jako bobkové listy je běžné odstranit jakýkoli stonek a poté je přidat k mletým listům. Koprové listy jsou chutné, takže můžete použít malé množství mletých listů do omáček, polévek a salátů.

K vaření

Zatímco kopr je chutná bylina, je nejlepší ho nevařit dlouho, protože může ztratit svou chuť. To je také stejný důvod, proč je nejlepší přidat kopr pouze na poslední chvíli. Naopak, koprová semínka uvolňují více tepla a chutí v teple, což je činí lepšími pro dlouhodobé vaření.

Kopr přináší jedinečnou vůni a chuť, která je podobná fúzi anýzu, celeru a fenyklu. Můžete je vařit podobně jako s bobkovými listy v polévkách a dušených pokrmech. Pokud však chcete silnější chuť, použijte místo toho celá nebo drcená koprová semínka.

Jaká jídla se k kopru hodí?

Aromatická a anýzová koprová příchuť se hodí k obilím, bramborám, řepě, okurkám, rajčatům, cibuli a citronům. Kopr také dobře spáruje s bílkovinami, jako je jehněčí, tuňák, losos, kraby a vejce. Další oblíbená a chutná kombinace s koprem by byla s dipy a omáčkami z jogurtu, zakysané smetany, smetanového sýra, křenu a hořčice.

Zelenina

Zrna, brambory, řepa, okurky, rajčata, cibule a citrony jsou jen některé ze zeleniny, které se dobře hodí k kopru. Jejich kombinace vytváří chutné a zdravé pokrmy, které jsou umocněny jedinečnou chutí koprových listů. Například salát z quinoi a kopru je chutnou přílohou bez viny.

Zdravější bramborový salát můžete začít také pomocí jogurtu, rukoly a kopru. Pokud již máte ve svém skleníku superpotravinovou řepu, zkuste ji opéct a vylepšit profil pokrmu koprovými listy. Koprové listy jsou oblíbeným doplňkem okurek a hodí se také k okurkám i na čerstvou přílohu.

Barevný salát podporující imunitu můžete také vytvořit smícháním rajčat, okurek, červené cibule, oliv, paprik, feta sýra a kopru. Pokud toužíte po rýži, zvažte výrobu kopru, cibule, olivového oleje, nesoleného másla, soli a pepře. A pokud chcete bílou omáčku bez viny, vytvořte na bílkovině blanc s citronem a koprem.

Bílkoviny

Je důležité začlenit do stravy bílkoviny a ke zdravému kopru se hodí jehněčí, tuňák, losos, kraby a vejce. Vytvořte na jehněčí omáčku z kopru a drceného zelí. To nejlepší z tuňáka přináší také majonéza bez tuku, nízkotučný jogurt, hořčice, cibule, petržel, celer a kopr.

Když už mluvíme o mořských plodech, losos i krab se hodí ke kopru. Můžete použít losos s citronem, koprem a okurkou na nudle na večeři. Krabí, koprový, šalotkový, s nesoleným máslem, beztučnou majonézou, zakysanou smetanou a kajenskou omáčkou vám přinese kop, který potřebujete na snídani.

A pokud vás vejce začnou nudit, zkuste je uvařit na měkko a podávejte s několika koprovými listy. Představení těchto proteinů vybíravým jedlíkům bude snadné pomocí kopru.

Poklesy

Kromě okurek je kopr oblíbeným doplňkem mnoha dipů a omáček. Obecně se jeho chuť dobře hodí k jogurtu, zakysané smetaně, smetanovému sýru, křenu a hořčici. Tyto omáčky a dipy můžete přidat k různým pokrmům jako ozdobu nebo jako hlavní složku ke zvýšení vrstev chutí.

Kopr může dobře fungovat s kokosovou jogurtovou tzatziki omáčkou na bílkoviny nebo s kešu a smetanovým sýrem na bagetu. Můžete také vytvořit dip z rychlé kopru a zakysané smetany s jemně nasekaným koprem, citronovou kůrou a džusem, solí, pepřem a cukrem. Pokud máte chuť na dobrodružství a chcete trochu nakopat, křen, sušený kopr, majonéza a pálivá omáčka jsou další vynikající kombinace.

Můžeš jíst příliš mnoho kopru?

Dobrá věc s koprem je, že toho nikdy nemůžete sníst příliš mnoho. Je bezpečné konzumovat kopr, ale mějte na paměti, že někteří lidé mohou být na tuto bylinu alergičtí jako většina potravin. Vždy je nejlepší mít aktuální informace o potravinách, na které byste mohli být alergičtí.

Lidé, kteří jsou alergičtí na kopr, mohou zaznamenat typické reakce na alergie. To zahrnuje podráždění pokožky a dušnost. Pokud jste alergičtí na koriandr, celer, kmín nebo fenykl, může to znamenat, že jste pravděpodobně alergičtí také na kopr.

Nakonec stojí za zmínku, že kopr vykazuje hypoglykemické účinky. Pokud tedy potřebujete sledovat hladinu cukru v krvi, pamatujte na množství kopru, které konzumujete. To je obzvláště důležité, pokud se chystáte podstoupit operaci, kde je rozhodující kontrola hladiny cukru v krvi.

Sečteno a podtrženo

Mnoho studií prokázalo užitečnost kopru jako protirakovinového, antimikrobiálního a protizánětlivého prostředku proti nespavosti, předkrmu, zdraví kostí a zubů, stimulátoru laktace a léčby menstruační poruchy. Vitamíny a minerály, antioxidanty, antibakteriální vlastnosti, antihistaminové účinky a stimulační látky jsou kopry, které zanechávají výhody, které si nesmíte nechat ujít. A co je nejlepší, kopr snadno roste, zejména ve skleníku.

Můžete uspokojit své zdraví i chuťové pohárky tím, že budete mít ve skleníku rychle přístupný kopr. Buďte kreativní, jak chcete, kombinací listů s obilím, bramborami, řepou, okurkami, rajčaty, cibulí a citrony. Kopr také dodává jedinečnou vůni a chuť jednoduchým pokrmům z jehněčího, tuňáka, lososa, krabů, vajec, jogurtu, zakysané smetany, smetanového sýra, křenu a hořčice.