Jak chřest skladovat v mrazáku

Je nezbytné vědět, jak chřest skladovat v mrazáku, počínaje praním, tříděním, blanšírováním a balením. V posledních fázích pěstování chřestu musí zemědělci zajistit odstranění oštěpů, aby se zabránilo napadení brouky. Kvalitu sklizně tedy můžete prodloužit pouze znalostí správné techniky skladování chřestu.

Doc Translator: Jak mohu použít p...
Doc Translator: Jak mohu použít překladač dokumentů?

Stejně jako většina plodin je skladovatelnost chřestu při sklizni rozhodující. Odborníci ve skutečnosti doporučují vaše čerstvě sklizené oštěpy okamžitě ochladit, aby se zlepšila jejich trvanlivost. Tímto způsobem můžete zajistit prodejní chřestové oštěpy v dobré kvalitě.

Pamatujte, že pěstování chřestu se po sklizni nezastaví. Úspěšný růst chřestu musí také poskytovat spotřebitelům kvalitní plodiny, aby se vaše úsilí na farmě vyplatilo. Vzhledem k tomu, že dlouhodobé vystavení polnímu teplu ovlivňuje také kopí chřestu, obraťte se na zemědělství na Krostrade.com.

Může být chřest zmrzlý?

Chřest lze zmrazit a zmrazení představuje řešení skladování, které nabízí nejdelší trvanlivost. To je užitečné zejména pro farmáře, kteří během sezóny chřestu sklízejí hodně oštěpů. Je to proto, že zmrazení chřestu dovezeného z jiné oblasti skončí nevýrazně s nechutnou strukturou.

Zmrazení místně pěstovaného chřestu vám dá něžné a lahodné kopí. Uvědomte si však, že tenčí a menší oštěpy nebudou mít poté stejnou kvalitu jako tlusté oštěpy. Chřestové oštěpy o velikosti tužky se v mrazáku povedou dobře.

Nejlepší způsob, jak zmrazit chřest

Skladování chřestu v mrazáku je podobné tomu, jak budete skladovat jinou zeleninu. Oštěpy umyjete, roztřídíte, zblednete a zabalíte. Blanšírování je metoda opařování nebo vaření potravin v páře, než je ponoříte do ledové vody nebo pod studenou tekoucí vodu.

Mohu chřest zmrazit, aniž bych ho zbledl?

Chřest nemůžete zmrazit bez jeho zblednutí, protože tento krok je zásadní pro snížení ztráty kvality. Neblednutí chřestových oštěpů způsobí pokles barvy, textury a chuti vaší zeleniny. Blanšírování také zajistí, že jste odstranili a zabili nečistoty a jiné mikroorganismy na chřestu.

Co blanšíruje, je to, že zastaví enzymy, které mohou ovlivnit celkovou kvalitu kopí během skladování. Rovněž zpomaluje ztrátu nutričního obsahu, jako jsou vitamíny z chřestu, když je zmrazíte. Úspěch při blanšírování a skladování chřestu v mrazáku může dát vaší zelenině trvanlivost 5 měsíců.

Jak chřest skladovat v mrazáku

Nejlepší způsob, jak zmrazit chřest, je pět kroků. Zahrnují praní, třídění, blanšírování a balení. Je to přímý proces, ale je zásadní žádný nevynechat. Při blanšírování máte možnost blanšírovat vařením nebo parou.

Krok 1: Praní

Před zmrazením chřestu musíte oštěpy umýt. Umístěte oštěpy pod tekoucí vodu, dokud neodstraníte všechny nečistoty, zejména na špičkách. Pokud však zelenina vyžaduje více čištění, můžete kopí zahnat ve velké misce naplněné studenou vodou.

Krok 2: Třídění

Jakmile dokončíte čištění oštěpů, dalším krokem je jejich roztřídění do několika dávek. Tímto způsobem zajistíte, aby byly správně zblednuty, aby bylo zajištěno dostatečné zmrazení. Oštěpy rozdělte na malé, střední a velké oštěpy.

Tyto skupiny budou společně blanšírovány, protože velkým a silnějším oštěpům zabere více času. Ale jak vypadají velká kopí? Pokud jsou stejné jako velikost tužky a mají průměr větší než půl palce, můžete tyto chřestové oštěpy považovat za velké.

Nakonec některé oštěpy odřízněte, aby byly jednotné. Tento krok není nutný, s výjimkou případů, kdy je patrný rozdíl v délkách chřestu. Tyto dávky si zapamatujte a podle toho je uložte.

Krok č. 3: Blanšírování

Třídění chřestových oštěpů předem vám dá vědět, jak dlouho byste měli každou velikost blanšírovat. Velkým trvá 4 minuty, zatímco u malého chřestu to bude trvat polovinu. Věnujte však čas odstranění spodních konců ohnutím oštěpu před blanšírováním.

Blanšírování varem

Naplňte hrnec vody a vařte libru chřestu po dobu 2 až 5 minut. V této části je užitečné rozdělit oštěpy na jejich velikosti. Jakmile vyprší čas, vyprázdněte zbarvený chřest a oštěpy přeneste do studené vody.

Doba, kterou vaše oštěpy stráví ve vroucí vodě, bude stejně dlouhá jako ve studené vodě. Vložení jakéhokoli jídla po blanšírování do studené vody zastaví proces vaření. Udržujte časovač blízko a poté pomocí cedníku vypusťte oštěpy.

Blanšírování v páře

Od samotného slova budete kopí v páře napařovat. Zakryjte to a párou podle velikosti nebo tloušťky oštěpů. Může trvat 3 až 6 minut, než pára zbarví chřest.

Jakmile budete hotovi, přeneste kopí do studené vody. Opět je prosím nechte ve studené vodě, dokud jsou v páře. Poté oštěpy vypusťte, abyste se zbavili přebytečné vody.

Krok č. 4: Balení

K balení chlazených a vyčerpaných chřestových oštěpů použijte sáčky do mrazničky. Můžete také použít plastové nádoby, pokud uvnitř nebude přebytečný vzduch. Označte data oštěpů na balení, abyste měli představu o jejich trvanlivosti.

Další technikou, kterou stojí za zmínku, je zmrazení zbledlého chřestu před jeho vložením do pytlů nebo nádob. To je užitečné, pokud dáváte přednost tomu, aby se oštěpy nelepily na jedno použití.

Krok č. 5: Vložte jej do mrazničky

Roztřete oštěpy v jedné vrstvě na plech a zmrazte je po dobu 2 hodin.

Potřebujete chladit čerstvý chřest?

Nejlepší by bylo, kdybyste čerstvý chřest nechali zchladit, aby byla zachována jeho čerstvost. Chcete-li to provést, postavte v lednici hromadu oštěpů na palec vody. Stejně jako vložení kytice do vázy pomůže i chřest ve sklenici vody zůstat svěží.

Jak chřest skladujete v chladničce?

Pokud je vaše lednička plná, odkryjte odkrytý chřest volně plastovým obalem. Tímto způsobem kopí neabsorbuje pachy uvnitř. Jakmile zjistíte, že je voda špinavá, jednoduše ji vyměňte.

Můžete také ponechat oštěpy volně zabalené v perforovaném sáčku na výrobu a uchovat je v šuplíku s vysokou vlhkostí.

Jak dlouho můžete chřest chovat v lednici?

Chřest může v chladničce vydržet až 5 dní a někdy to může trvat i týden. Trvanlivost se však zkrátí, pokud ji budete chovat s jinou zeleninou. Čerstvý chřest by měl být pevný a živý.

Na druhou stranu vyhoďte oštěpy, když zjemní a zhnědnou.

Udržujte kvalitu svého chřestu na 36 ° F s relativní vlhkostí 90 až 95%. V opačném případě jejich skladování při teplotě 32 ° F změní špičky na šedé. Skladování nad 50 ° F naopak kopí zatvrdí.

Sečteno a podtrženo

Plodiny jako chřest jsou předměty podléhající rychlé zkáze, ale jejich kvalitu a svěžest můžete udržet jejich správným skladováním. Je nezbytné vědět, jak chřest skladovat v mrazáku, protože tato metoda dokáže chřest uchovat v optimální kvalitě po dobu pěti měsíců. Uvědomte si však, že oštěpy blanšírujete podle jejich velikosti a před zmrazením tento krok nikdy nevynechejte.

Pokud potřebujete chřest jen týden nebo pár dní, můžete ho také ochladit. Použijte křehkou zásuvku v ledničce nebo ponořte hromadu kopí do palce vody. Na závěr si pamatujte, že 36 ° F s 90 až 95% relativní vlhkostí jsou nejlepší podmínky pro skladování chřestu.