Proč maliny tak rychle plesniví? 6 důvodů, proč si dát pozor

Už vás nebaví vidět plísně ve vašich čerstvě zakoupených malinách? Ptali jste se vždy sami sebe, proč maliny tak rychle plesniví?

Pokud to uděláte, nejjednodušší odpověď je, že všechny potřebné prvky pro růst plísní v malinách jsou pravděpodobně přítomny ve vaší kuchyni. Čtěte dále a dozvíte se důvody, proč maliny rychle plesniví.

Jak dlouho maliny vydrží, než zplesniví?

Maliny obvykle vydrží 1 den při pokojové teplotě, než se objeví plísně. Při skladování v lednici vydrží až 3 dny.

Důvody, proč maliny tak rychle plísní

Plísně jsou houby se sporami, které se vyskytují téměř všude v životním prostředí. Rychle rostou v měkkém ovoci, jako jsou maliny, díky šesti příznivým podmínkám.

Těchto šest podmínek je v potravinářském průmyslu dobře známo pro svou mnemotechnickou pomůcku FATTOM – jídlo, kyselost, čas, teplota, kyslík a vlhkost.

1. Jídlo

Maliny jsou bohaté na živiny, které mohou plísně využít jako zdroj potravy pro svůj růst. Kvůli tenké slupce se maliny snadno poškodí tím, že vystaví jejich dužinu a šťávu sporám plísní ve vzduchu.

2. Kyselost

Plísně rostou v širokém rozmezí pH. Dokonce i při kyselém pH 3,2-3,6, typickém rozmezí pH malin, se plísně mohou stále množit.

3. Čas

Když maliny necháte na kuchyňské lince příliš dlouho, je pravděpodobné, že při nákupu porostou spóry plísní, které jsou součástí plodů a vytvoří na povrchu ovoce rozmazaný vzhled.

4. Teplota

Plísně rostou nejlépe při pokojové teplotě. Maliny ponechané při pokojové teplotě začnou plesnivět rychleji než maliny uložené v chladničce nebo mrazáku.

Maliny ihned umístěte do chladnějšího prostředí, abyste oddálili kažení a růst plísní.

5. Kyslík

Plísně potřebují k přežití kyslík. Maliny, které jsou vystaveny volnému vzduchu, mají větší šanci zplesnivět než ty balené v nádobě.

6. Vlhkost

Plísně, podobně jako potraviny, potřebují ke svému růstu a přežití vodu. Plísně mohou ulpívat a růst na povrchu malin, zejména pokud je vlhký.

Na malinách chovaných ve vlhkém prostředí se přitom mohou rychle zaplísnit

Je v pořádku jíst maliny s plísní?

Jíst maliny s plísněmi není bezpečné. Plesnivé maliny byste se neměli ani dotýkat holýma rukama.

Při konzumaci mohou plísně způsobit alergické reakce a onemocnění dýchacích cest. Plísně také produkují mykotoxiny, což jsou toxické sloučeniny, které vám mohou způsobit nevolnost.

Ihned vyhoďte maliny s viditelnými známkami růstu plísní.

Jak zabráníte tomu, aby maliny plesnivěly?

Krok č. 1. Maliny řádně omyjte

Po nákupu v obchodě maliny ihned omyjte čistou tekoucí vodou, abyste odstranili nečistoty, které se mohly na ovoci při manipulaci přichytit.

Poškozené nebo zkažené maliny vyhoďte. Mohou způsobit zkažení dalších kusů.

Pokud jsou maliny zabalené v plastovém sáčku nebo véčkové nádobě, řádně je umyjte a očistěte. Znovu jej využijete, až budete maliny skladovat.

Krok č. 2. Namočte maliny do octového roztoku

Ve velké misce připravte roztok octa smícháním 3 šálků studené vody a 1 šálku octa. Pro zachování pevnosti a svěžesti malin musíte použít studenou vodu.

Maliny namočte na minutu do octového roztoku. Ujistěte se, že všechny povrchy ovoce jsou potažené.

Ocet má protiplísňové vlastnosti, které mohou zabíjet spory plísní na povrchu ovoce.

Krok č. 3. Vypusťte přebytečnou vodu

Maliny osušte pomocí čistých papírových ubrousků. Ujistěte se, že se na povrchu ovoce nedrží přebytečná vlhkost.

Krok č. 4. Vložte maliny do původní nádoby

Vložte maliny do původní nádoby, která byla předtím vyčištěna. Skladování malin v tlustých vzduchotěsných obalech se nedoporučuje, protože to může způsobit zhoršení kvality ovoce a vznik pachů.

Ujistěte se, že při manipulaci s malinami používáte čisté kuchyňské náčiní, abyste zabránili možné křížové kontaminaci spórami plísní.

Zde je užitečný článek o tom, jak odstranit plíseň z nerezového kuchyňského náčiní.

Krok č. 5. Uchovávejte v lednici nebo mrazáku

V chladnějších podmínkách plísně rostou pomaleji. Maliny vydrží v lednici o pár déle než při pokojové teplotě.

Pokud chcete, aby vám maliny vydržely měsíce, nejlepší možností je zamrazit je. Mražené maliny vydrží minimálně šest měsíců.

Závěr

Nyní znáte odpovědi na to, proč maliny tak rychle plesniví. Nyní je pro vás snazší udržet vaše maliny čerstvé a bezpečné pro konzumaci.

Podívejte se na další zajímavý článek o tom, proč jahody plesniví a jak je ukládat. Celkově plísně rostou v ovoci, jako jsou maliny, kvůli faktorům, jako je jídlo, kyselost, čas, teplota, kyslík a vlhkost.

Proto způsoby, jako je správné omytí, namáčení v octovém roztoku, vypuštění přebytečné vody z povrchu ovoce, zabalení do originální nádoby a uskladnění v chlazených nebo zmrazených podmínkách, mohou malinům zabránit v rychlém plesnivění. Tyto tipy vám mohou pomoci prodloužit trvanlivost malin a snížit plýtvání potravinami způsobené jejich zkažením.