Narazili jste na plesnivou jahodu? Pak vás zajímá, proč jahody plesniví?
Mít v létě čerstvé a šťavnaté jahody je prostě něco jiného. Pokud máte vždy zásobu jahod, je velká šance, že už u jahod pravděpodobně narazíte na plísně.
Pokud potřebujete odpovědi na předchozí otázky, pokračujte ve čtení.
Jsou plísně v potravinách škodlivé?
Plísně existují v každém prostředí. Ideální místo pro růst plísní je v teplých a vlhkých podmínkách; tady se daří plísním.
Některé plísně jsou prospěšné pro potraviny, jako jsou plísně na určitých druzích sýrů. Některé plísně však mohou způsobit alergické reakce nebo dýchací potíže.
Tyto plísně mohou také doprovázet bakterie, které mohou poškodit vaše zdraví.
Míra poškození, které plísně mohou způsobit, se liší od každé potraviny, na které plíseň roste. To závisí na tom, kolik nebo jaký typ plísně jste snědli.
Chcete-li získat další informace, přečtěte si tento užitečný průvodce, abyste věděli, které potraviny rostou plísněmi nejrychleji.
Důvody, proč jahody plísní
Podle WFMY News 2 má měkké ovoce a zelenina vysoký obsah vlhkosti, takže plíseň může proniknout pod povrch. Jahody také rychle absorbují vlhkost, takže jsou ideální pro usazování a růst spor plísní.
Jahody jsou pro pohodlí balené společně. Toto skladování vyžaduje občasné sledování, aby se zajistilo, že na něm nerostou plísně.
Jakmile plíseň zahlédnete, vyberte ji a vyhoďte, jinak by se během 48 hodin rychle rozšířila na ostatní.
Bobule byly ovoce velmi rychle se kazící. Nechte je pár dní bez dozoru v místnosti a množily by se na nich plísně.
Správná manipulace a skladování je proto nutností, abyste si z čerstvých jahod mohli dlouho užívat.
Způsoby skladování jahod
Jahody jsou sezónní ovoce; obvykle se objeví několik měsíců v roce. Technicky je na trhu k dispozici po celý rok, ale nejlepší je, když je v sezóně.
Jak již bylo zmíněno, pokud si chcete jahody užívat po delší dobu, musíte vědět, jak je správně skladovat. Níže jsou uvedeny různé způsoby, jak můžete jahody uchovávat:
Metoda č. 1. Pomocí papírových ručník
Nejprve vyberte jahody, které vykazují známky zkažení – po stranách a dně nádoby vyskládejte papírové utěrky. Poté jahody vložte do nádoby, uzavřete víčkem a uložte do lednice.
To pomáhá jahodám vydržet týden.
Metoda č. 2. Pomocí vzduchotěsné skleněné nádoby
Neumyté jahody vložte do sklenice, zakryjte víčkem a uložte do chladničky. S touto metodou by jahody mohly zůstat čerstvé týden.
Metoda č. 3. Pomocí původního kontejneru
Pokud vaše jahody přišly v kartonu, můžete použít tuto metodu. Nejprve jahody roztřiďte a vyhoďte ty, které již vykazují zkažení.
Poté jej vložte zpět do původní krabice a dejte do lednice. Jedná se o jednoduchý a snadný způsob uložení.
Metoda č. 4. Namočte do roztoku vody a octa
Tato metoda je jednou z nejběžnějších, ale zároveň účinných. Připravte si směs z jedné porce octa a tří dílů vody.
Namočte jahody do roztoku. Poté jahody sceďte a ujistěte se, že je důkladně osušte.
Vložte suché jahody do nádoby vyložené ručníkem. Nakonec vložte nádobu do lednice.
Metoda č. 5. Zmrazování jahod
Jahody omyjte a poté odkrojte stonky nahoře. Připravte si plech na pečení, položte na něj voskový papír, než tam posadíte nakrájené jahody.
Nechte plech na pečení několik hodin v mrazáku. Zmrazené jahody přendejte do vzduchotěsné nádoby.
Tipy, jak zabránit plísním na jahodách
Správné skladování nestačí ke kontrole růstu kažení; měli byste také znát různé způsoby, jak zabránit růstu plísní. Následují praktické tipy, jak eliminovat možnost růstu plísní:
Závěr
Vědět, proč jahody plísní, vám může pomoci zabránit tomu, aby se jahody předčasně kazily. Při skladování jahod je vlhkost nejdůležitějším faktorem, který musíte vzít v úvahu.
Potraviny jsou nezbytné pro udržení dobrého zdraví, ale to může také způsobit zhoršení, pokud se s jídlem nezachází správně. Na vašem zdraví záleží, proto na to vždy myslete, pokud jde o jídlo.