Péče o jídlo 101: Jaká teplota zabíjí spory plísní v potravinách?

Čtete tento příspěvek, protože chcete vědět, jaká teplota zabíjí spory plísní v potravinách? Pokud ano, vězte, že horká teplota je odpověď, kterou hledáte.

Ušetřete si čas a jmění. Seznamte se s tím, co jsou plísně, při jaké teplotě plísně rostou a při jaké teplotě se zbaví spór plísní v potravinách.

Nakonec se naučte tepelné metody, které můžete použít k likvidaci plísní. Pojďme začít.

Co jsou plísně?

Plísně jsou považovány za houby, přesněji za mikroskopické. Carolyn Raab, specialistka na potraviny a výživu, řekla, že mikroskopické organismy se dělí do tří různých skupin: kvasinky, bakterie a plísně.

Ten roste kvůli vypouštění drobných spor do vzduchu. Tyto spory jsou většinou neškodné, ale pokud spadnou do vlhkého materiálu, okamžitě se zvětší a stanou se mnohem nebezpečnějšími.

Takže jedna klíčová otázka zní: kde se tato vlhká místa nacházejí? Uvědomte si prosím, že tyto mohou být všude.

Mohlo by to být uvnitř nebo vně vašeho domu, takže se nedivte, když najdete plíseň v myčce nádobí nebo na nově natřeném exteriéru vašeho auta. Nezapomeňte, že i potraviny mohou být kontaminovány.

Doufáme, že vás tyto skutečnosti nevyděsily, protože se není vůbec čeho bát. Už víte, co jsou spóry plísní; nyní je čas, abyste věděli, při jaké teplotě plíseň roste.

Jakou teplotou plísně rostou?

Teplota je spolu s vlhkostí a kyslíkem jedním ze základních faktorů podporujících růst plísní.

Pro vaši informaci, plísně rostou při teplotě mezi 77-86℉. Stává se to zvláště, když je vzduch mnohem vlhčí než obvykle.

Kromě toho, pokud teplota klesne na 40 ℉, plísně již nemohou růst. Doufáme, že díky těmto informacím jste osvětleni, proč jsou chladničky nastaveny pouze na 39℉.

Plísně se mohou zvětšovat po celý rok těsně předtím, než si toho všimnete. Nejsou to vaši sezónní nepřátelé, takže je třeba vědět, v jakém stavu plíseň roste.

Než budete pokračovat, vězte, že další díl se zaměří na konkrétní teplotu, která zabíjí spory plísní v potravinách. Pokud potřebujete další rady při odstraňování plísní z pohovek, můžete se podívat do tohoto užitečného článku.

Jaká teplota vás zbaví spór plísní v potravinách?

Jste si vědomi toho, že spory plísní neumírají za chladného počasí? Nebuďte v šoku, protože to je pravda!

Pokud tomu tak je, je bezpečné předpokládat, že pouze teplo může zabít spory plísní v potravinách. Plísním se daří v chladných a vlhkých oblastech, takže přesně to jsou věci, kterým se musíte vyhnout, abyste zajistili, že váš domov a kuchyň budou bez těchto nepříjemností.

Vystavení teplu

Pamatujte, že spóry plísní v potravinách jsou citlivé na tepelnou úpravu a jsou citlivé na teplo, zvláště pokud je teplota mezi 140-160 °F (60-71 °C). S ohledem na to můžete použít specifické metody, jak se zbavit plísní.

Metody působení tepla k hubení plísní v potravinách

1. Var

Na hladině moře je bod varu vody 212 stupňů Fahrenheita nebo 100 stupňů Celsia. Tento proces vám jistě pomůže při zabíjení spor plísní, které kontaminují vaše jídlo.

Pamatujte, že teplo musí proniknout skrz cokoli a kdekoli, kam plíseň prorůstá, aby byl proces varu účinný. Nechte jídlo chvíli ve vodě, abyste se ujistili, že vaše úsilí bude účinné.

2. Pečení

Je veřejně známo, že pečení je způsob vaření jídla suchým teplem. Jednodušeji řečeno, při pečení nepotřebujete vlhkost.

Vlhkost je jedním z hlavních faktorů, proč mikroorganismy jako plísně rostou, a pečení je o to připravuje. Navíc tento proces vytváří vysokou teplotu tepla.

Již dříve bylo zmíněno, že teplo zabíjí plísně, takže pokud se chcete zbavit těch v jídle, můžete zvážit tuto metodu.

3. Mikrovlnná trouba

Studie provedená za účelem hubení plísní v kukuřici dospěla k závěru, že spory plísní se po ošetření zmenšily ve srovnání s tím, co byly před ošetřením: hladké a plné. Metoda použitá pro tuto studii je mikrovlnná trouba.

Pro případ, že si nejste vědomi toho, co je mikrovlnná trouba, nezapomeňte, že jde o způsob ohřívání a rozmrazování potravin.

Mnoho lidí věří, že mikrovlnná trouba je nezdravá kvůli tepelné energii produkované při tomto procesu. Aby se prokázalo, že tomu tak není, stejná studie naznačila, že účinky na kukuřici existovaly jako netepelné během procesu mikrovlnné sterilizace.

Závěr

Jídlo je nezbytné pro každý živý organismus, protože pomáhá udržovat zdravé a přitom vyvážené tělo. Nikdy byste to neměli považovat za samozřejmost tím, že to necháte zplesnivět.

Vzhledem k tomu, že již víte, co jsou plísně – teplotu, kde se vyvíjejí, jaká teplota zabíjí spory plísní v potravinách, a také způsoby, kterými můžete potraviny kontaminované plísněmi ohřívat – bude pro vás nyní mnohem snazší chránit a ocenit tyto nezbytnosti.