Kolik wattů spotřebuje kamna? 3 skvělé tipy při nákupu sporáku!

Kolik wattů spotřebuje sporák? Elektrický sporák může odebírat 1000 až 3000 wattů elektřiny. Pokud tedy budeme počítat vaše využití za hodinu, pravděpodobně zaplatíte alespoň 36 centů každou hodinu při vysokém žáru.

V dnešní době nejsou rozsahy plynu v trendu, protože jsme v nové éře elektronických zařízení a špičkových technologií. Co nás však neliší od staré generace, je způsob přípravy jídel.

Zatímco někteří z nás hliněná kamna a plynové sporáky nepoužívali, někteří pravděpodobně žádný neviděli; vaření našeho jídla se provádí mnoha způsoby, které stejně vedou ke stejnému pokrmu. I když se vám může líbit používání elektrického sporáku, možná si úplně neuvědomujete, kolik vás stojí ve vašich účtech za elektřinu. Je nezbytné znát spotřebu elektrické energie vašeho elektrického sporáku a jak snížit jeho náklady.

Elektrické sporáky

Pokud plánujete nebo již máte doma elektrický sporák, musíte vědět, kolik wattů sporák spotřebuje. Ve srovnání s jinými elektronickými spotřebiči by elektrický sporák mohl spotřebovat více energie. Typický elektrický sporák používá 1 000 až 3 000 wattů energie, ale i ty lze změnit několika faktory. Spotřebu elektrického sporáku určují dvě kategorie.

Faktory, které ovlivňují spotřebu energie

Kolik wattů tedy sporák spotřebuje? Pokud plánujete ušetřit nějakou energii ze spotřeby elektrického sporáku, budete muset znát faktory, které ovlivňují míru spotřeby energie. Jejich znalost vám může pomoci pochopit, jak ušetřit elektřinu.

#1. Topné těleso

V elektrickém sporáku existují dvě kategorie topných těles, klasický ohřev, konvenční topná tělesa a indukční ohřev. Při běžném nastavení vytápění teplo ohřívá pouze oblast blízko zdroje tepla. V důsledku toho se zahřívá pouze oblast, která je v blízkosti hrnce. Zbytek se ohřeje pouze teplem, které nevyváženě rozložení tepla na pánvi nebo nahoře umístěném nádobí.

Pokud používáte konvenční elektrický sporák, je lepší ohřát dušené maso nebo vařit. Nádobu budete muset promíchat, aby se teplo rovnoměrně rozložilo. Takže pokud plánujete čokoládu na vaření nebo kondenzované mléko, pravděpodobně znáte rizika.

Při indukčním ohřevu se však varné desky ohřívají rovnoměrněji. Mají také pevnou a přesnou regulaci teploty pro mělké teploty. Ohřev je tvořen tokem magnetického pole, které vytváří vír tepla, který oblast zahřívá. Elektrická kamna, která pracují s konvekčním topným tělesem, mají tendenci spotřebovávat více energie než elektrická kamna s indukčním ohřevem. No, ale je toho víc.

#2. Doba provozu

Spotřeba elektrické energie jakéhokoli elektrického spotřebiče je uvedena za hodinu. Dalo by se tedy velmi dobře říci, že doba provozu kamen je přímo úměrná výši vašeho účtu za elektřinu za spotřebu elektrického sporáku. Pokud tedy máte delší dobu používání elektrického sporáku, je pochopitelné, že budete mít větší spotřebu elektrické energie. Stále však můžete snížit spotřebu tím, že spotřebič odpojíte, když jej nepoužíváte.

Tipy při nákupu sporáku

Pokud se chystáte pořídit si elektrický sporák, zde je několik tipů, které vám pomohou s výběrem. Od příkonu až po soběstačnost a pohodlí, vše je uspořádáno.

Tip #1. Zkontrolujte příkon

Při nákupu elektrického sporáku se musíte podívat na příkon každého z hořáků. Čím nižší je příkon, tím nižší je váš účet za elektřinu. No, bude to také znamenat menší topný výkon, když ho použijete.

Tip č. 2. Vyberte si pro správné použití

Pokud chcete jídlo uvařit rychleji při nižší teplotě, doporučuji vám zvolit klasický sporák. Pokud však chcete šetřit energii a bezpečnější variantu, zvolte indukční ohřev elektrický sporák.

Tip #3. Vyberte si snadno čistitelný elektrický sporák

Pokud chcete efektivitu, jsou samočisticí elektrická kamna tou nejlepší volbou. Tato kamna často vyžadují více izolace, ale méně údržby, protože můžete potřít skvrny na povrchu. Kromě toho možná budete chtít vědět, jak vyčistit topné spirály elektrického sporáku.

Tipy, jak ušetřit energii při vaření

Pokud se obáváte, že by váš účet za elektřinu mohl vybouchnout, zatímco si užíváte potěšení z vaření, stále si můžete užít to druhé a ušetřit další dolary na účtech. Měli byste znát způsoby, jak ušetřit energii při vaření a přípravě jídel, a zde jsou některé, které byste měli vzít na vědomí:

Tip #1. Uvařte více jídel najednou

Pokud chcete ušetřit elektřinu, doporučuji používat elektrický sporák jednou za čas, ale to neznamená, že jej budete používat jednou denně. Znamená to pouze, že byste si měli naplánovat pořadí vaření a vařit je najednou. Nezapínejte a nevypínejte sporák, protože to přispívá k sazbě.

Tip č. 2. Čistěte sporák častěji

Nechceme, aby se rozlité tekutiny a jídlo spálily a poškodily váš sporák, ne? Řešením je pak pravidelné čištění kamen. I obyčejné utření po vaření je již skvělým způsobem, jak ho začít. Přenos tepla je u keramických pánví efektivnější než u kovových pánví. Mohou také vařit pokrmy, aniž by měli problém přilepit spáleninu k pánvi, což usnadňuje následné čištění. Možná vás bude zajímat, jak vyčistit spálená kamna a jak vyčistit komín kamen na dřevo odspodu nahoru.

Závěr

Vědět, kolik wattů sporák spotřebuje, je obrovskou výhodou při úspoře nákladů na elektřinu. Je to pronikavá schopnost vědět, která kamna je lepší používat a ušetřit. Vždy pamatujte, že nikdy neslevíte z kvality nad cenou produktu.