Vaše smysly automaticky oznámí, že doba použitelnosti ovsa vypršela, když se v potravinářském produktu již nahromadila plíseň. Pojďme se ponořit do toho, jak vypadá plíseň na ovesných vločkách.
Četné studie prokázaly, že konzumace ovsa má mnoho zdravotních výhod, jako jsou protirakovinné vlastnosti a snížení cholesterolu v krvi. Vzhledem k vysokému obsahu vlákniny může bojovat proti různým onemocněním.
Oves se však může pokazit jako jakýkoli jiný potravinářský výrobek. Ať už jste vášnivý jedlík ovesných vloček nebo kupujete krabice v hodnotě ovsa, budete je muset správně skladovat.
Pokud jste zvědaví, jaké toxiny se mohou skrývat ve vaší oblíbené cereálii, pak jste na správné adrese.
Druhy potravinářských plísní
Potravinová plíseň je to poslední, co byste chtěli vidět, pokud chcete zvýšit chuť k jídlu. Některé plísně jsou bezpečné ke spolknutí, konkrétně ty, které vidíte na sýru gorgonzola nebo modrém sýru.
Netřeba dodávat, že většina druhů plísní je toxická. Zde jsou některé typy plísní, které lze očekávat u pochybných potravin:
- Botrytis cinerea – Tato plíseň je známá svou šedou barvou. Kolonie jsou nejvýraznější na měkkých potravinách, jako jsou jahody, banány a acai.
- Cladosporium herbarum – Cladosporium je běžná plíseň a je známým nepřítelem alergiků. Často napadá chléb projevující se sytě zelenými až tmavými skvrnami.
- Penicillium – Penicillium se živí suchým zbožím, které má rozmazaně bílý nebo černý vzhled. Často je lze vidět na suchých salámech a jiném uzeném mase.
Příznaky plísní, na které si na ovesných vločkách dávat pozor
- Načechrané bílé skvrny
- Zatuchlý zápach
- Změna barvy
Jak vypadá plíseň na konkrétních variantách ovesných vloček?
1. Suchý oves
Suchý oves vhodně skladovaný na chladných, suchých a tmavých místech by neměl představovat žádný problém. Na druhou stranu plíseň potraviny absolutně kontaminuje, jakmile se vlhkost vkrade do nádoby.
Dlouhé prameny plísně obepínají povrch ovsa až k jádru. Můžete vidět, jak na něm rostou bílé fuzzy houbové koule.
Čas je také velkým faktorem pro růst plísní. Nakonec se krémově zbarvený oves změní na světle žlutý a vytvoří se na něm nažloutlé pruhy.
2. Instantní oves
Stejně jako suchý oves se instantní oves prodává jako suché zboží. Rychlovarný oves se částečně vaří v páře a poté se zpracovává tenčí než suchý oves.
Uvaří se během několika minut, výsledkem je jemná chuť a gumovitá textura. Zpočátku mají kašovitou strukturu, a pokud jsou narušeny plísní, mohou prosáknout.
3. Vařené ovesné vločky
Zbytky uvařených ovesných vloček se často skladují v lednici. Houbam, plísním a plísním se daří ve vlhkém počasí, ale některé druhy přežijí i chlad.
Zde je užitečný článek o tom, co způsobuje plíseň v lednici.
Výsledkem je, že připravená jídla v lednici budou mít po týdnu skladování plíseň. Podle Carotherse jsou všechna uvařená jídla a zbytky chlazené pouze 3-4 dny.
Všimněte si, že vařené jídlo s plísní je jasným indikátorem zkažení. Všimněte si, jak zelenomodré kolonie plísní začnou okupovat nádobu.
Příčiny plísní na vašem ovsu
Existuje 100% šance, že vlhkost, teplo a nehygienický prostor přispějí k úbytku vašeho jídla. Vzduch je naplněn plovoucími mikrosporami a tyto spory padají na vlhké potraviny.
Dalším důvodem růstu plísní je nesprávná manipulace s potravinami, například vystavení mykotoxinům. Oxidace se zvyšuje s potravinami venku.
Plíseň roste nejrychleji s ovesnými vločkami obsahujícími lepek. Naštěstí firmy umí vyrábět bezlepkové produkty.
Další informace najdete v tomto článku o tom, které potraviny plísní nejrychleji.
Udržujte plíseň mimo vaše jídlo
Je jasné, že vyčistit sklad, aby se zabránilo nechtěným bakteriím, aby otiskly vaše potraviny. Zabraňte vniknutí plísní a škůdců tím, že jej uchováte v:
- Skladovací nádoba – Vyberte si vzduchotěsnou nádobu pro uskladnění ovesných vloček. Tímto způsobem se do něj nemohou dostat ani nepatrné zrnka prachu.
- Skříňka – Jídlo, které je pro zvířátka holé, zvířátka pravděpodobně sežerou. Pravidelně jej dezinfikujte.
Může vás z ovesných vloček onemocnět?
Ne přesně, ale ze suchých ingrediencí, jako je oves (nebo obecně ovesné vločky), se vám pravděpodobně nebude špatně. Expirace na kartonu je pouze preventivní opatření ze strany výrobců pro datum minimální trvanlivosti nebo minimální trvanlivosti.
Ovesné vločky s prošlou dobou použitelnosti se však nedoporučuje konzumovat jako vaše zapálené cereální jídlo, protože vám mohou poskytnout nižší nutriční hodnotu. Měsíce nebo roky po datu minimální trvanlivosti nastoupí oxidace, která nakonec naruší váš žaludek.
Závěr
Ovesné vločky jsou vynikající volbou pro jídlo nejen k snídani, ale kdykoli během dne. Je to levná varianta, jak si udržet sytost a zároveň pomáhá řídit svou váhu.
Instantní balené ovesné vločky mají kratší životnost než sušený oves, který vydrží 6 měsíců až 2 roky. Suché přísady, jako je oves, by měly být uchovávány ve vakuové nádobě na suchém místě, které není náchylné na teplo a vlhkost.
Vyhoďte své ovesné vločky, pokud již mají nepříjemný zápach, mají změnu barvy a plísní. Pokud si stále nejste jisti, zda se vaše ovesné vločky rozloučily, přejděte a přečtěte si, jak vypadá plíseň na ovesných vločkách.