Jak vypadá plíseň na jablečném pyré? Užitečný průvodce

Jistě, při odstraňování plísní po jejich rozpoznání a lokalizaci existují snadné způsoby. Přesto, uhodli jste někdy, jak vypadá plíseň na jablečném pyré?

Máte nápad, jak zabránit takovým plísním, aby se z vašeho jablečného pyré stal odpad? Najděte své odpovědi přímo zde!

Kromě částí vašeho domova náchylných k plísním mohou být obětí růstu plísní také vaše domácí a v obchodě koupené ovocné dřeně. Mnoho potravin je „ochotnou kořistí“ pro napadení plísněmi – včetně jablečného omáčky v kapsičce nebo dokonce ve sklenici.

Zde vás prozkoumáme, jak rozpoznat plísně ve vašem jablečném omáčce, a navíc vám poskytneme tipy, jak předcházet kontaminaci plísní a chránit vaši rodinu před možnými nemocemi.

Identifikace plísně v jablečné omáčce

Ovocné pyré, jako je jablečný pyré, skutečně chutnají lahodně a uspokojivě. Je to také zdravá alternativa umělých a nezdravých sladkostí pro krmení vašich dětí.

Pokud ji však začnou napadat plísně, může její konzumace způsobit zdravotní problémy nebo jen podrážděný žaludek.

Zdá se, že plísní kontaminovaná jablečná omáčka má bílé, nazelenalé nebo šedavé až černé kusy chlupatého a nepříjemně vypadajícího prachu. U některých jablečných omáček se také mohou objevit plísně pomeranče.

Pokud jste kupovali jablečné pyré v sáčcích, které bohužel nemají průhledný obal, plíseň může nepozorovaně růst. V takovém případě můžete po ochutnání nevědomky objevit ve svém pyré růst plísní.

Formované jablečné pyré nebo jakékoli jiné jídlo chutná a voní zemitě a nepříjemně, takže rychle poznáte, zda v něm není plíseň. Na rozdíl od balíčků však plísně v jablečném pyré obsažené v průhledné nádobě rychle viditelně odhalíte.

Kromě pyré se u mléčných výrobků, jako je sýr, mohou plísně vyvinout také externě, což není bezpečné. Pokud máte doma plísňový sýr, můžete se podívat na tento informativní článek o plísních na sýrech, které řeší bezpečné a nebezpečné typy plísní.

Důvody, proč se v jablečném omáčce vyvíjí plíseň

Předpokládejme, že vás zajímá, co způsobuje růst plísní ve vašem jablečném pyré. V takovém případě můžete vždy vinit vzduch a vlhkost jako primární složky pro tvorbu a reprodukci plísní.

Níže jsou uvedeni někteří konkrétní viníci za nechutným růstem plísní jablečného pyré.

  • Nevzduchotěsná nádoba – Jak začnou plísně růst a vznášet se ve vzduchu, mohou se začít usazovat v jablečném pyré ještě předtím, než se nasadí víko a uzavře se.
  • Přílišné rozmixování pyré – Objem jablka se skládá ze čtvrtiny vzduchu, díky čemuž je náchylné k enzymatické reakci. Všimněte si, že čerstvě nakrájená jablka okamžitě zhnědnou i po pouhých několika minutách působení vzduchu.
  • Nedůkladná příprava ingrediencí – Čerstvá jablka mají přirozeně ve slupce organismy, které mohou spustit růst plísní.

Jak zabránit plísním v jablečném pyré

Nyní je čas najít způsoby, jak zabránit plísním, aby zničily vaši jablečnou šťávu.

1. Utěsnění víka

Možná budete mít potíže zabránit tomu, aby vzduch seděl na vašem pyré a mezi ním – vzduchové bubliny jsou ty nejobtížnější, s nimiž se vypořádáte. Doporučeným způsobem, jak tomu zabránit, je převařit pyré a zajistit mírný var při přelévání zpracovaného pyré do sklenice.

Odsávání ve zpracovaných jablkách může také způsobit přetečení produktu, což znesnadňuje úplné utěsnění nádoby. V tomto případě můžete použít elastický nůž a odstraňovač bublin k vyskočení a odstranění vzduchových bublin.

Ponechte také půlpalcový horní prostor v nádobě, abyste se vyrovnali s expanzí produktu během procesu. Zpracování pyré v atmosférické parní nádobě může poskytnout robustnější těsnění víka.

2. Přidávání kyselin

Kyselina je častým nepřítelem plísní. Do každé čtvrtiny pyré můžete přidat do svého receptu na jablečnou šťávu kyselinu askorbovou, jako je citrónová šťáva z jednoho dílu.

Zvyšuje kyselost a zachovává barvu směsi.

Některé případy růstu plísní také poukazují na nedostatečné zahřívání jablečného pyré. Je nezbytné ji vařit při správné teplotě, aby se předešlo enzymatickým reakcím a vzduchu v headspace.

Můžete také zkusit vyrovnat teplotu nádoby a jablečného pyré. Chcete-li to provést, položte nádobu na teplo a počkejte několik minut, než ji vyjmete.

3. Mycí přísady a varné zařízení

Důkladné omytí a oloupání ovoce před vařením může snížit možnost vzniku plísní. Udržování čisté kuchyně může také pomoci zabránit existenci bakterií způsobujících plísně.

Vždy zajistěte sanitaci vašich rukou, náčiní a vybavení a kuchyňské linky. Pokud skladujete jablečnou šťávu v mrazničce, ujistěte se, že v mrazničce nerostou plísně.

Pokud s potravinami zacházíte a skladujete je opatrně, může dojít ke kontaminaci. Pokud se ve vaší mrazničce setkáte s napadením plísněmi, nemusíte se o to starat, protože jsme pro vás připravili tento průvodce odstraňováním plísní z mrazničky a sanitací.

Závěr

Nyní, když víte, jak vypadá plíseň na jablečném pyré, můžete bez námahy použít způsoby, jak zabránit tomu, aby zničila vaše pyré. Přestože náhodná konzumace lisovaného jablečného pyré je relativně bezpečná, zajištění čistoty a čerstvosti potravin, které krmíte svou rodinu, by mělo být vaší prioritou.