Jak vyčistit černý plynový sporák? 6 jednoduchých kroků!

Přemýšlíte, jak vyčistit černý plynový sporák? Nebojte se, protože tento článek vám ukáže, jak v několika jednoduchých krocích. Černá plynová kamna jsou si jistá, protože v této době dokonale kontrastují s moderní bílou mramorovou kuchyní.

Ale s úžasnou černou přicházejí i její problémy a starosti.

Černá plynová kamna jsou náročnější na údržbu, protože škrábance jsou mnohem přístupnější. Všichni víme, že samotné varné desky jsou obecně náchylné k odolným skvrnám, které lze v našem rušném životním stylu snadno přehlédnout. Není nemožné se s nimi vypořádat, a přitom zachránit kamna.

Černé plynové varné desky jsou při péči o ně pečlivější, protože se při poškrábání rychle ukážou. Při údržbě těchto varných desek jsou proto nutné mírné metody čištění. Tento článek vám však pomůže s různými metodami čištění při čištění černé plynové varné desky. Pokračujte ve čtení, abyste se o tom dozvěděli více.

Kroky k čištění horní části černého plynového sporáku pomocí jedlé sody, octa a vody

Tato metoda umožňuje odstranění skvrn a mastnoty s malým nebo žádným použitím drhnutí. Tím se zabrání vzniku škrábanců. Zde je to, co budete muset udělat, jak vyčistit černý plynový sporák:

Krok č. 1. Odstraňte rošty

Tyto kovové rošty, které vidíte na varné desce, bude nutné nejprve odstranit. Můžete je také vyčistit. Varná deska má rozsáhlejší povrch, proto byste ji měli nejprve přikrýt. Kovové rošty lze nechat na dřezu s teplou vodou a mýdlem.

To pomáhá zředit jakoukoli špínu, která ulpívala na vašich kamenných mřížkách. Nakonec se ujistěte, že teplá voda s mýdlem na nádobí namočí celý rošt sporáku. Mohou na sobě mít i trochu připáleného tuku, protože jsou přímo pod hrnci nebo pánvemi a jsou v kontaktu s plameny plynového sporáku.

Krok č. 2. Rozetřete jedlou sodu

Posypte jedlou sodou celou varnou desku. Buďte velkorysí, protože to bude absorbovat oleje. Pomocí měkkého drhnutí vmasírujte jedlou sodu do sporáku, aby pomohla více rozebrat tuhé skvrny. Jedlá soda je bezpečná a šetrná k pokožce a povrchům, ale je to velmi účinný a slavný čisticí prostředek.

Krok č. 3. Ocet a voda

K tomuto dalšímu kroku použijte rozprašovač. Smíchejte ocet a vodu; pro směs neexistuje žádný specifický poměr. Velkoryse nastříkejte tuto směs na vaši varnou desku. Nechte to tam sedět asi 10 minut.

Krok č. 4. Vymažte to

Pomocí hadříku z mikrovlákna setřete, co se stalo ze směsi octa a vody. Utěrka z mikrovlákna je jednou z měkčích tkanin, které zabraňují vzniku škrábanců na povrchu. To jsou další běžné položky do domácnosti, které musíte mít vždy ve své kuchyni. Ponořte hadřík z mikrovlákna do čisté mýdlové vody.

Slouží k otření varné desky, aby se po umytí octem rozložily zbylé oleje. Opakujte tolikrát, kolikrát je potřeba, abyste odstranili lepkavý a mastný pocit na varné desce. Použijte suché mikrovlákno a nedokončujte vlhkým hadříkem, protože to může zanechat na povrchu vodoznaky.

Krok č. 5. Nezapomeňte na rošty

Do této doby jsou rošty pravděpodobně dobře zředěné. Vylijte vodu a opláchněte pouze vodou. Na rošty můžete také nastříkat stejnou směs octa a vody a nechat je 5 až 10 minut odležet. Otřete jej také hadříkem z mikrovlákna. Můžete jej také umýt mýdlem na mytí nádobí a houbou podobným způsobem, jakým byste chodili na nádobí. Jakmile uschnou, vraťte rošty na varnou desku.

Krok č. 6. Udržujte údržbu

Jakmile jsou všechny tuky a mýdla viditelně pryč, pokračujte v otírání hadříkem z mikrovlákna. Jděte krouživými pohyby, abyste zabránili vodoznaku. Tím se povrch vaší černé varné desky zbrousí. Díky tomu je lesklý a vypadá svěží a nový! Čištění alespoň jednou za několik týdnů pomůže udržet tento lesk po mnoho let.

Kroky k čištění horní soli na plynový sporák a sody na pečení

Pokud nemáte zásoby octa, existuje další způsob, jak použít sůl. Solné křoviny pro pokožku jsou známé pro výhody účinného čištění povrchu. Vzhledem k tomu, že jej můžete bezpečně použít na kůži, je bezpečné říci, že bude bezpečný pro varnou desku.

Krok č. 1. Mix

Po vyjmutí roštů a namočení do dřezu, jak již bylo zmíněno, začněte míchat sůl, pečení a vodu. Poměr bude pomocí lžíce vše 1: 1: 1. Míchejte, dokud nevytvoříte pěknou hustou pastu.

Krok č. 2. Scrub

Pomocí žínky potřete pastu varnou deskou. Opakujte kroky podle potřeby. Dokončete broušením stejným postupem, jak je uvedeno výše. Před návratem k plotně nezapomeňte rošty osušit.

Závěr

Nyní víte, jak vyčistit černý plynový sporák. Doufáme, že si opět skvěle užijete vaření v kuchyni. Nezapomeňte držet krok s údržbou a čistotou vaší kuchyně. Díky tomu může váš spotřebič nejen vypadat svěží, ale také dobře fungovat. Možná si budete chtít přečíst, proč se mi plynový sporák nerozsvítí a jak dlouho bych měl nechat svůj dům vyvětrat, pokud nechám zapnutý plynový sporák. Děkuji za přečtení!