Jak odstraníte plíseň z javorového sirupu ve 4 snadných krocích

Všimli jste si něčeho zvláštního na svém sedícím a nechlazeném javorovém sirupu? Pravděpodobně jsou to plísně!

Jak tedy odstraníte plíseň z javorového sirupu? Už se nemusíte bát, protože tento článek vám pomůže naučit se rychlé a snadné způsoby, jak toho dosáhnout.

Poskytneme také tipy, jak zabránit plísním na vašem javorovém džemu. Než cokoli jiného, ​​dáme vám vědět, jak rozpoznat pučící plísně na javorovém sirupu v případě, že s takovým problémem plísní příliš neznáte.

Jak vypadá plíseň na javorovém sirupu?

Plísněmi kontaminovaný javorový sirup se s vysokou pravděpodobností objeví s nahnědlými a práškově vypadajícími skvrnami na jeho vrcholu. Kolonie skvrn může mít vzhled kakaa nebo skořice.

Vypadají také jako nažloutlý až hnědý krém sedící na vršku džemu. Pokud se tento druh „hostů“ objeví na vašich snídaňových vaflích nebo palačinkách, jsou to pravděpodobně xerofilní bakterie vyvolané suchým prostředím javorového sirupu.

Ano, suchomilné plísně existují v reálném životě. Jsou to druhy hub, které přežívají a daří se jim v potravinách s nízkou úrovní vodní aktivity, jako je javorová omáčka plná cukru.

Podmínky přispívající k růstu plísní v javorovém sirupu zahrnují vodní aktivitu, teplotu a hladinu kyslíku a živin. Jakmile se všechny tyto aktivují, spící spóry plísní také začnou pučet.

Je omáčka z lisovaného javoru nebezpečná?

Přestože se plísně v javorovém sirupu mohou zdát toxické a nevábné, javorový džem kontaminovaný plísní je neškodný, podobně jako lisovaný jablečný pyré. Pokud jste se s tímto problémem s plísněmi nesetkali, zde je jednoduchý návod, jak plíseň na jablečném pyré vypadá, s tipy, jak jim předejít.

Mnoho majitelů domů tvrdí, že javorový sirup, ve kterém se rozrostly plísně, se dá zachránit. Někteří však říkají, že byste ho měli vyhodit, protože plísně mohly produkovat množství mykotoxinů, které mohou být velmi škodlivé pro vaše zdraví.

Odpověď závisí na době, po kterou plísně sedí na javorové omáčce, a na tom, kolik plesnivého javorového sirupu jste zkonzumovali. Obecně však můžete plísně z javorového sirupu odstranit a znovu si ho vychutnat na snídani a svačině.

4 kroky k odstranění plísně z javorového sirupu

Pokud se ve vašem javorovém sirupu začnou vytvářet plísně, tento průvodce vám pomůže zachránit váš oblíbený džem.

Krok č. 1. Odstraňte vrstvu plísně

Odstraňte sedací formu z vrchní části javorového sirupu. K sejmutí formy můžete použít kovovou lžičku nebo malý nůž.

Krok č. 2. Vařte javorový sirup

Odstředěný javorový sirup přivedeme na teplo. Vařte, dokud nedosáhne bodu varu.

Tento krok odstraní přetrvávající spory plísní v javorovém džemu. Po uvaření sirupu necháme chvíli vychladnout.

Krok č. 3. Znovu sceďte a znovu uvařte javorový džem

Opakování procesu sbírání pomůže odstranit veškeré plovoucí zbytky plísní z javorového sirupu. Totéž platí pro ohřívání a opětovné přivedení k varu.

Krok č. 4. Sterilizujte sklenice a doplňte javorový krém

Po ošetření javorového sirupu je čas odvést pozornost k nádobě. Pro dezinfekci lahví je můžete vyvařit na přiměřenou teplotu.

Poté je nechte vychladnout, než je utřete do sucha. Před doplněním javorového sirupu se ujistěte, že je nádoba zcela suchá a čistá.

Sterilizace skleněné nádoby zabrání bakteriím v omáčce a sníží příležitost k růstu plísní.

Co mohu udělat pro omezení růstu plísní v javorovém sirupu?

Růst plísní je v potravinách nevyhnutelný, dokonce i v javorovém sirupu, který má velmi vysoký obsah cukru. U některých potravin se také tvoří plísně rychleji než u jiných.

Chcete-li se dozvědět více, tato příručka o tom, které potraviny plesniví nejrychleji, obsahuje podrobnosti o potravinových plísních a způsobech, jak zabránit jejich růstu.

Nejlepším řešením, které můžete udělat, je omezit možnost růstu plísní. Chcete-li to provést, budete muset přijmout bezpečnostní opatření při přípravě, nákupu nebo skladování javorového krému.

Zde je soubor užitečných tipů, které můžete zahrnout do svých úvah o léčbě plísní.

  • Před plněním nebo balením sirupu vždy zajistěte dezinfikované, čisté a suché nádoby.
  • Každou otevřenou sklenici javorového sirupu dejte do lednice. Neotevřený javorový sirup však můžete bez obav uchovávat ve skříni.
  • Víko řádně utěsněte, aby se do nádoby nedostal kyslík.
  • Uvařený sirup zabalte nebo vložte rovnou do nádoby a uzavřete, než vychladne. Tuto metodu obecně praktikují výrobci javorového sirupu.
  • Vyhněte se propustným plastovým nádobám na javorový sirup, protože mohou propouštět kyslík. Pokud jste si nějakou koupili, ihned ji uložte do lednice.
  • Zmrazení javorového sirupu je nejlepší způsob, jak prodloužit jeho trvanlivost.
  • Závěr

    Nyní, když jste dostali odpovědi na mumlající otázku, jak odstranit plíseň z javorového sirupu, poplácejte se po zádech, protože ho nyní můžete zachránit před odpadem. Také jste byli dostatečně vybaveni, abyste ochránili sebe a svou rodinu před jakýmkoli poškozením, které může způsobit konzumace plísní.