Přemýšleli jste někdy o tom, jak horká mohou být kamna? Pokud mluvíme o kamnech běžně dostupných na trhu, pak jsou kamna na LPG každému nejznámější. LPG je zemní plyn a vytváří modrý plamen, který může dosáhnout až 1 960 ° C nebo 3 560 ° F; vezměte na vědomí, že to byla pouze teplota ohně.
Existují různé typy kamen a všechny se liší typem paliva a způsobem použité funkce, která může změnit jejich maximální tepelnou toleranci a teplotu samotného tepla. Vysoce kvalitní kamna snesou až 200-300 ° C vyzařovaného tepla.
Každý je zvědavý, jakou nejvyšší teplotu jejich kamna snesou. Je to tak, že každého to zajímá nebo každý chce přijmout opatření. Může to být také faktor při sledování tepla kamen a je to buď nízký, střední, vysoký výkon tepla, který bude na kamna aplikován.
Druhy sporáků
Tři z hlavních typů kamen používá většina z nás. Za prvé, plynový sporák funguje na jakýkoli hořlavý plyn, zejména na zemní plyn, propan, butan a nejběžnější LPG (zkapalněný ropný plyn).
Elektrický sporák je běžnou náhradou plynového sporáku. Často se používá u těch, kteří žili v bytových jednotkách, protože plynový sporák může být nepříjemný, pokud žijete v 50. patře.
A konečně, indukční kamna používají měděné cívky; na rozdíl od elektrického sporáku indukční vařič ohřívá nádobí přímo účinněji, protože dodává 90% tepla.
Tyto čtyři druhy kamen se nejčastěji používají v každé domácnosti. Kamna na uhlí, před vytvořením dalších kamen, lidé používají jako palivo uhlí a dřevo. I když inovujeme, stále existují lidé, kteří používají kamna na uhlí. Věří, že používání některých aromatických dřevin může změnit přirozenou chuť pokrmu. Možná si budete chtít přečíst o tom, jak spalovat uhlí v kamnech na dřevo.
Výhody a nevýhody používání sporáku
Každé z výše uvedených kamen má svoji účinnost a přednost. Obecně nejvýznamnější výhodou, které můžete dosáhnout, je to, že můžete ovládat tepelný výkon a plamen se rovnoměrně rozptyluje na pánev. Plamen je také spontánní. Knoflík také umožňuje ovládat teplotu kamen. Odečtěte teplotu sporáku.
Společné nevýhody každého typu jsou následující: plynová kamna mohou být nebezpečná, pokud nejsou dodržována správná opatření; ty prý ve výjimečných případech způsobují požár domu. Elektrická a indukční kamna se při provozu spoléhají na elektřinu; pokud dojde k výpadku elektrického proudu nebo dojde k výpadku napájení, nemůžeme je použít. Některé zprávy navíc uvádějí, že se obvykle popálí, protože nedokáží určit, zda je zapnuto nebo vypnuto. Může být užitečné, když si přečtete, jakou zásuvku elektrický sporák potřebuje.
Opatření, která je třeba dodržovat při používání sporáku
Za prvé, vařte opatrně; musíte správně nastavit kamna na základě daného manuálu. Pokud používáte plynový sporák, umístěte jej na větranější místo, kde nemůže dojít ke spalování. Dále je zajistit, aby si děti nemohly hrát, kde jsou kamna umístěna, aby se předešlo zbytečným nehodám nebo popáleninám.
Ujistěte se, že kolem kamen nejsou žádné hořlavé věci, které by mohly způsobit šíření ohně. Tyto věci jsou papíry, tenké oblečení, plasty a dokonce i hořlavé koření, jako jsou oleje a podobně. Nikdy nenechávejte prázdný hrnec nebo pánev, dokud kamna hoří. Poučte každého v domácnosti o používání kamen a o tom, jak je vypnout. V blízkosti varné oblasti mějte vždy hasicí přístroj.
Pokud kamna nepoužíváte, zavřete víko. Pokud se jedná o elektrický nebo indukční sporák, vypněte jej a vytáhněte zástrčku ze zásuvky. Pokud se jedná o kamna na uhlí, zajistěte, aby stále nehořelo uhlí ani dřevo.
Ideální nastavení plamene při vaření
Zajímalo vás někdy, jak se kuchařům daří kontrolovat, jak horká může být kamna? Používají to, čemu říkají nastavení plamene, zejména v potravinářském průmyslu, kde pro různé nabídky a pokrmy používají různé úrovně tepla a rychlost vaření. Při nastavování úrovně tepla měly ruční kamna knoflíky, kde jsou zobrazena čísla od 1 do 5 nebo dokonce barevný měřič od zelené po červenou, zatímco elektrická a indukční kamna obvykle používají digitální měření.
Nízké teplo je obvykle číslo 1, v barevném měřidle je zelené a obvykle jej používají při vaření a ohřívání pánve s olejem. Nízké teplo se také používá, když udržují polévku teplou.
Střední teplo je typicky prostřední v nastavení, buď číslo 3, nebo žluté, pokud je měřeno barevným měřidlem. Střední teplo je považováno za standardní teplo pro vaření jednoduchých pokrmů, protože není pravděpodobné, že se převaří.
Vysoká teplota se při vaření běžně nedoporučuje, protože je zde velké riziko, že se jídlo převaří nebo dokonce spálí. Zanechává také saze v pánvi nebo hrnci, které jste použili ve vysokém ohni.
Vysoká teplota je číslo 5 a červená barva při měření tepla na knoflíku kamen a je vhodné ji použít pouze tehdy, když vaříte tekutinu nebo vaříte guláš.
Závěr
Doufáme, že jste dokázali porozumět tomu, jak horká kamna mohou být. Můžete to použít jako vodítko nebo opatření, které vás a vaši rodinu ochrání před nebezpečím. Možná budete chtít přečíst související články, přečíst si, jak namalovat kamna.