Jak dostat plíseň z láhve s vodou: 4 nejlepší čisticí prostředky

Použití základních domácích potřeb, jako je ocet, jedlá soda, bělidlo a peroxid vodíku, je nejlepší způsob, jak dostat plíseň z láhve s vodou. Tyto čisticí a varné prostředky jsou skvělé antimikrobiální chemikálie, které odstraní ošklivé a možná smrtelné plísně a toxiny.

Čisticí prostředky pro likvidaci plísní

1. Ocet

Kromě toho, že je ocet oblíbeným kořením a kyselým činidlem v potravinách, je oblíbený také díky své schopnosti čistit různé předměty. Díky nízkému pH a vysoké kyselosti ocet činí prostředí nevhodným pro růst plísní.

Většina plísní roste při neutrálním pH (kolem 7). Spojením stejného množství octa a vody se pH sníží a plísně ve vaší lahvi jsou zničeny.

Roztok ponechte přes noc, následující den láhev opláchněte vodou, abyste odstranili kyselý zápach. Láhev vysušte na vzduchu. Tato metoda funguje dobře s nerezovými lahvemi.

2. Bělidlo

Na rozdíl od octa bylo bělidlo speciálně vyrobeno pro čisticí účely. Z chemického názvu jeho formy soli – chlornanu sodného – můžete dobře odhadnout, jak funguje při zabíjení mikroorganismů.

Po zředění vodou vysoce reaktivní kyselina chlorná napadá aminokyseliny v buňkách mikroorganismů. Aminokyseliny tvoří bílkoviny.

Jakmile je zničena, je narušena integrita mikrobiálních buněk. Když k tomu dojde, nemůže již vykonávat základní životní funkce.

3. Jedlá soda

Jedlá soda, známá také jako hydrogenuhličitan sodný, působí na stejném principu jako ocet. Tentokrát je pH zvýšené kvůli základním vlastnostem jedlé sody. Posun pH není pro růst plísní příznivý.

Pouhá jedna čajová lžička jedlé sody rozpuštěné v horké vodě stačí k vyčištění lahví od forem. Roztok nechte přes noc, poté promyjte horkou vodou, abyste odstranili všechny zbývající částice. Nádobu na vodu vysušte na vzduchu.

4. Peroxid vodíku

Peroxid vodíku nebo H2O2 je antimikrobiální činidlo běžně používané k čištění povrchů ran. Mechanismus, kterým peroxid vodíku funguje, je velmi zajímavý, jak bude diskutováno níže.

Bakterie spotřebovávají peroxid vodíku a přitom uvolňují kyslík. Tento proces je viditelný jako bubliny vytvářející se při aplikaci chemikálie na rány. Jakmile již žádné bublání nepřestane, znamená to, že oblast je již sterilní.

Kyslík uvolněný těmito bakteriemi škodí plísním. Oxiduje povrch formy a způsobuje rozklad. Jedinou chemikálií tak můžete zabít bakterie i plísně.

Při použití peroxidů vodíku k čištění lahví s vodou nalijte půl šálku 3% roztoku a vířte. Můžete jej nechat přes noc, ale nezakrývejte jej, protože vyrobený kyslík musí být uvolněn, aby se zabránilo nárůstu tlaku. Opláchněte a osušte na vzduchu.

Překážkový přístup

Překážkový přístup je koncept v oblasti bezpečnosti potravin, který využívá různé metody k zabránění mikrobiálního růstu. Abychom to pochopili, musíme vědět, jaké jsou požadavky na to, aby se mikroorganismům dařilo. Profesionálové v potravinářské technologii používají zkratku FATTOM – jídlo, kyselost, čas, teplota, kyslík a vlhkost, aby si tyto požadavky snadno zapamatovali.

Jídlo

Všechny živé organismy potřebují k životu živiny. Pro mikroorganismy je zbytky jídla ponechané ve vaší láhvi s vodou chutným jídlem. Proto je důležité pravidelně mýt lahve s vodou po každém použití.

Kyselost

Některé mikroorganismy mohou přežít v kyselém (nízké pH) a zásaditém (vysokém pH) prostředí. U plísní se většině druhů daří v neutrálním rozmezí (kolem 7).

Čas

Velmi důležitý je také čas mezi posledním použitím láhve s vodou a jeho čištěním. Pokud se nechají příliš dlouho nevymyté, poskytnete mikroorganismům dostatek okna k růstu.

Teplota

Všimli jste si, že v diskusi o čisticích prostředcích jsou chemikálie kombinovány s horkou vodou. Důvodem je to, že většina forem nesnáší vysoké teploty.

Kyslík

Stejně jako lidé vyžadují mikroorganismy ke své proliferaci kyslík. Tyto typy mikrobů se nazývají aerobní mikroorganismy. Někteří jsou zabiti v přítomnosti kyslíku (anaerobní), mohou fungovat s kyslíkem nebo bez něj (fakultativní anaerobní), nebo jsou k němu lhostejní (aerotolerantní anaerobní).

Vlhkost

Voda je pro život nezbytná. Toto tvrzení platí od největších zvířat, jako jsou sloni a velryby, až po nejmenší organismy, jako jsou bakterie a plísně. Na rozdíl od bakterií však plísně potřebují k přežití jen malé množství vody.

Nyní, když jste již obeznámeni s plísněmi a podmínkami mikrobiálního růstu, již vidíte, že můžete tento problém napadnout ve více oblastech. Například kombinace jedlé sody a horké vody změní pH a teplotu na nepříznivé podmínky. Mikroorganismy nyní čelí mnoha překážkám, aby přežily.

Všechny tyto tipy jsou použitelné nejen pro láhve s vodou, ale také pro další oblasti ve vaší domácnosti, které jsou příznivé pro růst plísní. Další podrobnosti naleznete v těchto příručkách k čištění forem z těsnění chladničky a čištění dávkovačů vody v chladničce.

Závěr

Obvykle považujeme za samozřejmost, jak mohou naše vodní nádoby snadno uchovávat zárodky. V tomto článku jste se dozvěděli, jak dostat plíseň z láhve s vodou a jaké jsou její požadavky na růst. Naštěstí se s těmito znalostmi můžete držet dál od jakékoli nemoci přenášené potravinami.