Jak dlouho trvá, než sýr zplesniví? Užitečný průvodce

Krátká odpověď na otázku, jak dlouho trvá, než sýr zplesniví, je, záleží. Musíte vzít v úvahu typ sýra a plíseň, která se používá k jeho pěstování.

Doc Translator: Jak mohu použít p...
Doc Translator: Jak mohu použít překladač dokumentů?

Naštěstí se o nich dočtete níže!

Píseň a sýr

Na vašem jídle mohou růst plísně, zvláště pokud jsou potraviny bohaté na vlhkost. Plíseň na potravinách se rychle šíří a během několika dní může zničit celý košík s ovocem.

Nebezpečí plísní na potravinách víme, ale co sýr? Sýr vzniká fermentací, takže je obeznámen s růstem bakterií.

Výroba plísňového sýra dokonce podporuje růst plísní, je tedy plíseň na sýru škodlivá? A jak dlouho trvá, než se u sýru objeví plíseň?

Jaké jsou vlastnosti plísně na sýrech?

Nejprve se budeme zabývat vlastnostmi plísní na určitých typech sýrů. Pod tím jsou tři kategorie.

První z nich je měkký zrající sýr. Ty mají křídovou texturu, ale začínají pevné.

Stávají se křídovými kvůli tomu, jak stárnou. Měkké zrající sýry zrají z exteriéru do interiéru.

Přirozeně se stárnou pomocí formy. Použitá forma je P. camemberti; má sametovou texturu, která se promítá do vlastností tohoto typu sýra.

Příkladem měkkého zrajícího sýra je Brie.

Druhým typem je sýr s omytou kůrou. Na rozdíl od měkkých zrajících sýrů zrají uvnitř.

Navíc jsou pravidelně ošetřovány solným roztokem slané vody nebo látkami obsahujícími plísně. Toto ošetření pomáhá Brevibacterium linens růst na jeho povrchu.

Po nanesení plísně na sýr se stane pevným a aromatickým s výraznými chutěmi. Příkladem měkkého sýra s omytou kůrou je Limburger.

Třetím typem je modrý sýr. K výrobě plísňového sýra musíte na volně lisovanou sýřeninu vstříknout Penicillium glaucum nebo Penicillium roqueforti.

Plísňový sýr můžete ještě vylepšit tak, že na špejli napíchnete zrající tvaroh a dáte ho do vlhkého prostředí. Umístění do vlhkého prostředí podporuje růst spor plísní na jeho povrchu.

Poté, jak sýr stárne, v něm roste plíseň, která mu dodává výrazné modré žilky. Jeho modré žíly jsou to, co mu dalo jméno, stejně jako jeho chutě.

Niva však není vždy modrá. Mohou být také světle zelené nebo tmavě modré.

Mohou mít také křupavé bílé nebo hnědé plísně. Modré sýry mohou být měkké nebo pevné.

Příkladem modrého sýra je Gorgonzola.

Jak dlouho trvá, než se na sýru objeví plíseň?

Záleží. Na rozdíl od toho, jak dlouho plíseň roste na domácích površích, sýr plísní jinak.

U měkkých, poloměkkých a pevných sýrů je to jiné. Tvorba plísní trvá u Monterey Jack, Feta, Mozzarella a dalších poloměkkých sýrů asi dva až tři týdny.

Na druhou stranu sýry Čedar, Swiss, Colby a různé pevné sýry zaberou pět týdnů. Nejdéle trvají tvrdé sýry.

Například parmezán zplesniví deset měsíců.

Jak plíseň přispívá k výrobě sýra?

Jednoduše řečeno, plíseň dělá sýr chutným. Transformuje tuk mléka, zahušťuje jej a uvolňuje enzymy, jak stárnou.

Později enzymy rozbijí bílkoviny a tuky, čímž vytvoří živou chuť a vláčnou texturu.

V sýrech se používají dva druhy plísní, které jsou vnitřně zrající a externě zrající. Pokud si pamatujete výše uvedené druhy sýrů, budou vám tyto výrazy povědomé.

Mezi zrající sýry patří niva a sýr s omytou kůrou. Mikrobi na těchto typech sýrů potřebují ke svému růstu kyslík.

Jejich propíchnutí je nezbytné pro umožnění vnitřního růstu plísní.

Externě vyzrálé nevyžadují piercing. Mikrobi se nechají na vnější straně vytvořit a vytvoří bílou rozkvetlou kůru.

Poté se pohladí a vytvoří hladký a zasněžený povlak. Růst plísní probíhá zvenčí dovnitř a vytváří výraznou chuť vně zrajícího sýra.

Těmto druhům sýrů se daří ve vlhkém prostředí, které je plné kyslíku. Nejsou tedy skladovány v plastu.

Můžete jíst plesnivý sýr?

Pokud je plíseň v sýrech přirozená, je vždy bezpečné jíst sýr s plísní? Krátká odpověď je ne.

Plíseň, která se tvoří mimo výrobní proces, není bezpečná ke konzumaci. Aby bylo jasno, plíseň na sýrových klínech je jediná věc, kterou odrazujeme.

Pokud máte celá kolečka modrých nebo bílých plísní, pak je v pořádku, aby si udržely pokračující mikrobiální aktivitu. Dokud zůstanou nekrájené, mohou se reprodukovat a rozkládat bílkoviny a tuky.

Nařezané klíny by však ustoupily nežádoucí plísni. Ty jsou často bílé nebo šedé a jejich konzumace není bezpečná.

Abyste zabránili nežádoucímu růstu plísní, sýr vhodně skladujte. Informujte se prosím o jejich trvanlivosti a naplánujte si je podle toho.

Kvetoucí slupky a staré typy trvají až dva týdny. Mezitím čerstvé styly zaberou maximálně jeden týden.

Závěr

Doufáme, že vám tento článek o tom, jak dlouho trvá, než sýr zplesni, pomohl informovat o chtěném a nechtěném růstu plísní na sýrech. Sýr je pro většinu lidí nezbytnou složkou, takže učení se o těchto věcech vám může ušetřit náhodné pozření jídla kontaminovaného plísní.