Chcete vědět, zda to, co způsobuje prasknutí skleněné desky? Sklokeramická elektrická varná deska nevaří tak rychle jako indukční varná deska a je méně obvyklá než plynová varná deska, ale její funkce jsou užitečné v domácnostech, které si užívají její elegantní a hladký vzhled.
Má však strašlivé riziko, že pravděpodobně selže, protože existují tendence k prasknutí. Dva hlavní důvody zlomeniny skleněné varné desky jsou dopady vysokých hrnců a přebytečného tepla generovaného jedním z hořáků nebo horkých míst způsobených spálenými potravinami. Přejděte dolů a dozvíte se více.
Tipy, jak zabránit prasknutí skleněného sporáku
Skleněné varné desky jsou oblíbenou volbou díky svému elegantnímu vzhledu a snadné údržbě. Na rozdíl od elektrických cívek se rychle a rovnoměrně zahřívají, ale mají některé stinné stránky! Za prvé, jsou náchylné k rozbití kvůli své křehkosti. Tyto zlomeniny mohou být docela škodlivé a mohou způsobit, že vaše kamna budou k ničemu. Následující doporučení vám pomohou pochopit, proč se sklokeramická kamna porouchají a jak se můžete vyhnout bolestem hlavy.
Tip č. 1. Používejte správné nádobí
Těžký hrnec na skleněné varné desce může sklo rozbít, což je jeden z důvodů, proč se nedoporučuje používat těžké litinové vybavení, ale je tu ještě jeden důvod. Hrnce a panely s nepravidelným povrchem, včetně litiny, při pohybu vytvářejí drobné škrábance. Sklo může být oslabeno až do rozbití mikroškrábancem, jako rýha.
Konvenčním způsobem řezání skla je koneckonců jeho sejmutí a rozbití na rýhu.
Tyto nejlepší druhy skleněných varných desek a pánví jsou vysoce kvalitní hliník, titan-nerezová ocel nebo vysoce uhlíková ocel a mají ploché, hladké dno. Mezi nejcitlivější materiály patří porcelán, kámen, keramika a litina. Pomohlo by také vyhnout se smaltovanému nádobí, pokud není povoleno na skleněných plochách, protože smalt se může roztavit a přilnout k teplému sklu.
Tip č. 2. Při vaření udržujte čistotu
Vzhledem k tomu, že na povrchu skleněné varné desky lze péct potravinářské stěrky, je udržování čistoty zásadní. Když se vytvoří horké oblasti, může dojít k prasknutí skla. Karbonizované jídlo je izolační činidlo, které brání úniku tepla a nutí ho vrátit se do sklenice, což vytváří kolaps napětí.
Tip č. 3. Nepoužívejte abrazivní čisticí prostředky
Částice v granulovaných čisticích prostředcích jsou stejné jako malé částice pod nádobou. Mohou způsobit zlomeniny. K čištění horní části kamen nikdy nepoužívejte čisticí prášek ani nic jiného abrazivního. I když abrazivní čištění nezpůsobí rozbití trouby, drobné škrábance překrývají povrch a vedou k prasklinám. Veselé služky místo toho doporučují kropit bílý ocet z rozprašovače hadříkem z mikrovlákna.
Smíchejte trochu jedlé sody s octem, pokud potřebujete tvrdší čisticí prostředek, přikryjte horní část kamen vlhkým hadříkem a před čištěním nechte 10 minut namočit. Oškrábejte připálené jídlo žiletkou, abyste zabránili zlomení na teplém místě.
Faktory, které běžně způsobují prasknutí skleněného sporáku
Co způsobuje prasknutí skleněných kamen? Stejně jako u mnoha skleněných výrobků jsou kolize a extrémní teploty dvěma nejčastějšími zdroji poškození. Znalost těchto nebezpečí vám může pomoci být v kuchyni opatrní a zabránit rozbití trouby. Ale předtím si tento článek uložte na později, abyste se dozvěděli více o věcech, kterým byste se měli se sklokeramickou deskou vyhnout. Nyní pokračujme.
#1. Použité nádobí
Přestože jsou desky keramických skleněných pecí robustní, nejsou nepropustné pro těžké předměty. Je nebezpečné upustit na něj velký předmět nebo ho s ním praštit. Při přetahování brusných hrnců a šálků po skle vznikají mikroškrábance. Kromě toho může být celistvost skla ovlivněna až k narušení, pokud se časem vytvoří.
#2. Nadměrné výkyvy teploty a tepla
Jedním z důvodů, proč vám praskne sklokeramická deska, je teplo a některé nádobí udrží teplo déle. Toto zvýšené vystavení teplu může způsobit dostatečné napětí k rozbití skla. Jídlo ohřívané na povrchu může také způsobit zlomeniny horkých míst. Když sklo roztaví produkty, jako je smaltované nádobí nebo plastové nádobí, stane se totéž.
Když je studené sklo vystaveno rychlému teplu, dochází k tepelnému šoku. Horké hrnce jsou typickou příčinou praskání na studeném skleněném povrchu. Účinky jsou často silné a rychlé.
Kolik stojí výměna špičkového skleněného sporáku?
Každé topné těleso má teplotní omezení na elektrickém sporáku, které chrání článek před přehřátím. Pokud toto omezení selže, může se dostatečně zahřát na rozbití skla.
Někdy můžete upravit ohraničení, ale možná budete muset vyměnit součást, ohraničení a varnou desku. Výměna sporáku se skleněnou deskou stojí kolem 200 USD. Někdy může být lepší vyměnit horní sklo než utratit přes 1000 dolarů za nový sporák. Na druhou stranu by vás mohlo zajímat, kolik stojí moje starožitná kamna. Přesto je to vše.
Je to Wrap!
Musíte vědět, co způsobuje prasknutí skleněné desky, abyste se jim mohli vyhnout. Pamatujte, že používání poškozených kamen je nebezpečné! I drobné zlomeniny zvyšují riziko úrazu elektrickým proudem. Malé praskliny na sklokeramickém povrchu můžete opravit, ale pokud to není možné obnovit, budete si muset koupit novou varnou desku, pokud máte čas. Tento článek je o tom, jak vám později opravit oranžový plamen na plynovém sporáku.